مجله آشپزی غذای خانگی مامان پز قم
1397/11/28
آشنایی با سلطان مرکبات + خواص میوه پوملو
- مجموعه: خواص مواد غذایی
پوملو بزرگ ترین میوه از خانواده مرکبات است
آشنایی با خواص سلطان مرکبات یا مینا
میوه مینا (معروف در شمال کشور) یا سلطان مرکبات یا گریپ فروت چینی یا پوملو بزرگ ترین میوه از خانواده مرکبات است.
پوملو (Pummelo, Pomelo or Shaddock) میوه بومی آسیائی جنوب شرقی و از خانواده مرکبات است. درخت پوملو که به ارتفاع ۶ تا حداکثر ۱۳ متر می رسد دارای میوه ای برنگ سبز کم رنگ و گاهی هم زرد با گوشت سفید و به ندرت صورتی و قرمز است. پوست آن بسیار ضخیم و شیرین است قطر میوه آن ۱۵-۳۰ سانتی متر و وزن آن ۵۰۰ گرم تا حداکثر ۹ کیلوگرم می باشد. از این رو به پوملو که دارای بزرگترین میوه از خانواده مرکبات می باشد، سلطان مرکبات ( Citrus Maxima) اطلاق می شود. نام علمی آن Citrus grandis Osbeck (L.) و مترادف های آن Citrus Decumana L. و Aurantium maximam Burm است.
این میوه که شباهت زیادی به گریپ فروت دارد، وزن هر عدد آن از ۱ تا ۴ کیلوگرم متغیر است و به دلیل وارداتی بودن قیمت بالایی دارد اما در شمال کشور می توان این میوه را با عنوان مینا یا سلطان مرکبات با وزنی حدود ۵ کیلوگرم و رنگ زرد خریداری کرد.
این میوه در ایران، هند، چین، ژاپن و... کشت می شود و حاوی مواد مغذی زیادی است که اغلب از آن برای تهیه انواع شیرینی، مارمالاد یا برخی دسرها استفاده می شود.
پوملو حاوی آنزیم های چربی سوزی است که از افزایش تری گلیسیرید و کلسترول بد خون پیشگیری و به کاهش قند خون کمک کرده و مصرف آن برای کسانی که قصد کاهش وزن دارند توصیه می شود
گوشت پوملو خشک تر و کم آب تر و طعم آن کمی شیرین تر و ملایم تر از گریپ فروت بوده و مزه تلخی ندارد. البته انواع ترش این میوه هم یافت می شود.
خواص تغذیه ای:
پوملو خواص گریپ فروت را دارد و سرشار از ویتامینهای A، B، C و املاح معدنی فسفر، پتاسیم، فیبر و آنتی اکسیدان است. ویتامین C پوملو چند برابر پرتقال و قابلیت جایگزینی با این میوه را دارد.
فسفر موجود در میوه پوملو عنصری مهم در فرآیند متابولیسم ( تجزیه مواد و آزاد کردن انرژی آن ها ) چربی ها و نشاسته ها برای تامین توان و نیروی بدنی است.
پتاسیم هم که باعث کنترل فشار خون، شادی و تحرک شما خواهد شد. باید بدانید که پتاسیم موجب ضعف ماهیچه ها و اعصاب هم می شود.
فیبر موجود در میوه پوملو هم که سلامت دستگاه گوارش را کنترل می کند.
فیبر موجود در میوه پوملو هم که سلامت دستگاه گوارش را کنترل می کند
خواص درمانی:
* گریپ فروت چینی به دلیل دارا بودن اسیدهای آلی طبیعی از خستگی، سستی و رخوت می کاهد و همچنین ویتامین C آن برای تقویت خاصیت ارتجاعی عروق نافع و ویتامین A آن باعث تقویت قوه بینائی شده و به بهبود سریع زخم ها کمک می کند.
یکی از فواید میوه پوملو وجود میزان زیادی از ویتامین A است. این ویتامین باعث تقویت قوه بینایی و همچنین بهبود سریع زخم ها می شود و برای شما بسیار مفید است.
یکی دیگر از خواص پوملو ویتامن B است. این ویتامین قوای بدنی را تقویت کرده و برای ضعف عمومی بدن بسیار مفید است.
یکی دیگر از فواید گریپ فروت چینی بیوفلانویید یا ویتامین P است. این ویتامین در پوست میوه پوملو موجود است. وظیفه این ویتامین در بدن حفاظت از رگ ها و ممانعت از تصلب شرایین (سخت شدن رگ ها) می باشد. ویتامین p موجب جوان سازی و شادابی پوست هم می شود.
میوه پومالو دارای مقداری ویتامین c است که وظیفه رشد و ترمیم بافت های بدن، بهبودی زخمها و کاهش اثرات زخم روی پوست را بر عهده دارد.
همچنین این ویتامین بافت های استخوانی و شبه استخوانی ( غضروف ) را ترمیم می کند. جالب است بدانید که ویتامین C موجود در میوه پوملو چندین برابر پرتقال است.
* در پوست این میوه مقادیر زیادی بیوفلانویید وجود دارد که میزان استروژن را در بدن خانم ها متعادل و از ابتلا به سرطان سینه می کاهد.
* پوملو حاوی آنزیم های چربی سوزی است که از افزایش تری گلیسترید و کلسترول بد خون پیشگیری و به کاهش قند خون کمک کرده و مصرف آن برای کسانی که قصد کاهش وزن دارند توصیه می شود.
* این میوه به دلیل دارا بودن پتاسیم ادرارآور خوبی است. به دفع سموم و مواد زاید بدن کمک و از افزایش فشار خون جلوگیری می کند.
* پوملو به دلیل دارا بودن آنتی اکسیدان های قوی با تقویت سیستم دفاعی بدن از بروز بیماری های عفونی می کاهد.
* پوملو اشتها را تحریک کرده، هضم غذا را سرعت می بخشد و بر روی ترشحات معده و صفرا اثر غیرقابل انکاری دارد.
* تقویت دستگاه گوارش را می توان از خواص میوه پوملو نام برد. این میوه به هضم غذا کمک می کند و از بروز بیماری هایی مانند یبوست جلوگیری می کند.
* میوه پوملو باعث خروج مواد زائد و سموم از بدن می شود. در این میوه مقدار زیادی پتاسیم وجود دارد که باعث افزایش حجم ادرار می شود. همراه با ادرار نیز سموم زیادی از بدن خارج می شوند.
* به دلیل وجود آنتی اکسیدان فراوان، پوملو در تقویت سیستم ایمنی بدن موثر است. همچنین از بروز بیماری های خود ایمنی، سرطان و یا بیماری های عفونی جلوگیری می کند و از بدن در مقابل باکتری های بیماری زا محافظت می کند.
* پوملو سرشار از ویتامین ث می باشد که در ترمیم زخم ها نقش زیادی دارند. همچنین ویتامین ث در ترمیم سلول های آسیب دیده پوستی موثر بوده و به تقویت آنها نیز کمک می کنند.
* ویتامین آ نقش زیادی در تقویت بینایی دارد. میزان زیاد این ویتامین در میوه پوملو به تقویت قوه بینایی کمک می کند. از سایر میوه هایی که حاوی ویتامین آ فراوان هستند می توان به کدو حلوایی و هویج اشاره کرد.
* پوملو دارای اسید های آلی است که در درمان خستگی بسیار موثر می باشد. افرادی که دچار کسالت می شوند و یا بعد از فعالیت های سنگین بدنی و کار روزانه می توانند با این میوه خستگی را از بین ببرند. به ورزشکاران توصیه می شود که بعد از فعالیت های بدنی از نوشیدنی تهیه شده با میوه پوملو میل کنند. و از خواص پوملو در رفع خستگی بی نصیب نمانند.
پوملو دارای اسید های آلی است که در درمان خستگی بسیار موثر می باشد.
خواص پوست میوه پوملو
بخش زیادی از خواص میوه پوملو در پوست آن نهفته است. پوست این میوه طعم شیرینی دارد و سرشار از بیوفلاونویید است که باعث متعادل نگه داشتن میزان هورمون استروژن در بدن زنان می شود و خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش می دهد.
توصیه ها :
* هنگام خرید پوملو دقت کنید که پوست آن فاقد له شدگی و لک باشد، بوی شیرینی دهد و نسبتاً سنگین و سفت باشد.
* پوملو همچون گریپ فروت با داروهای کاهنده فشارخون، کلسترول خون و داروهای ضد صرع، ضد افسردگی و ضد تشنج ها تداخل داشته و با ایجاد فعل و انفعالات شیمیایی در بدن قادر است اثرات دارو را چند برابر یا فاقد اثر کند. بنابراین در صورت مصرف همزمان این میوه با داروهای فوق پزشک خود را مطلع سازید.
* پوملو در برخی افراد ایجاد حساسیت می کند مخصوصاً در افرادی که به مرکبات یا ویتامین C حساسیت دارند.
* مصرف افراطی میوه پوملو ممکن است باعث تشکیل سنگ کلیه و مثانه شود. به همین دلیل توصیه می شود که از مصرف بی رویه آن خودداری کرده و افرادی که سنگ کلیه دارند نیز نباید از این میوه استفاده کنند.
گردآوری: بخش آشپزی