مجله آشپزی غذای خانگی مامان پز قم

1402/07/06

بهترین نوع قهوه (قهوه اسپشیالیتی) چیست و از کجا تهیه کنیم؟



 

قهوه اسپشیالیتی

 

قهوه یکی از محبوب ترین نوشیدنی ها در جهان است. اما تمام قهوه ها مثل هم نیستند. عوامل بسیاری بر کیفیت، طعم و عطر قهوه تاثیر گذار هستند. از جمله این عوامل محل کشت، نژاد، نحوه برداشت و آماده سازی و رست کردن قهوه است.
در این مقاله ما به بررسی ویژگی های انواع مختلف قهوه می‌پردازیم و بعد از آن ۴ فروشگاه برتر ایران و جهان را جهت خرید قهوه با کیفیت معرفی خواهیم کرد.

بهترین نوع قهوه یا همان قهوه اسپشیالیتی چیست؟

هر چند قهوه های عجیب و غریب و بسیار گران قیمت در جهان وجود دارند. اما هدف ما معرفی بهترین انواع قهوه در دسترس برای عموم مردم است.

 

قهوه اسپشیالیتی به قهوه هایی گفته می شود که بالاترین استاندارد ها از لحظه کشت در مزرعه تا رسیدن به فنجان شما برای آن رعایت شده باشد. قهوه اسپشیالیتی در مناطق کوچک و محدودی در جهان کشت می شود. این مناطق شرایط ویژه ای دارند که عطر و طعم قهوه کشت شده در آن ها بسیار بی عیب و نقص از کار در می آید. قهوه اسپشیالیتی به دقت و با دست برداشت، خشک و سورت می شود.

 

میزان استفاده از کود ها و سموم شیمیایی، مقدار رسیدن و نحوه چیدن میوه قهوه، تعداد ناخالصی و دانه معیوب در نمونه های قهوه و شیوه رست کردن، همه در اسپشیالتی شدن قهوه تاثیر دارد و برای داشتن یک قهوه اسپشیالیتی همه این موارد به دقت کنترل می‌شود.

نوع معمولی قهوه در بازار قهوه تجاری نام دارد. این نوع قهوه به صورت عمده و صنعتی تولید می شود و کیفیتی معمولی دارد. اگر شما به دانه های قهوه تجاری نگاه کنید، تعداد بیشتری دانه ناقص و خراب نسبت به قهوه اسپشیالیتی مشاهده خواهید کرد. قهوه های تجاری نسبت به قهوه اسپشیالیتی بیشتر تفت داده می شوند تا طعم و عطر نامطبوع حاصل از این دانه ها کمتر شود.

راه های تشخیص قهوه اسپشیالیتی از قهوه تجاری

شناخت قهوه با کیفیت اسپشیالیتی از قهوه معمولی راحت نیست و نیاز به تجربه دارد. با این حال با در نظر گرفتن نکات زیر می توان قهوه با کیفیت را از قهوه معمولی تشخیص داد:

 

- قیمت: هیچ ارزانی بی علت نیست. قهوه اسپشیالیتی ارزان نیست. اگر قهوه ای نسبت به سایر محصولات ارزان تر بود بدون شک نمی تواند اسپشیالیتی باشد. هزینه های تولید و نگهداری قهوه های اسپشیالیتی از سایر قهوه ها به مراتب بیشتر است.

 

- میزان رست: قهوه های اسپشیالیتی معمولا درجه رست مدیوم یا روشن دارند. برای تهیه قهوه اسپشیالیتی و به دست آوردن عطر و طعم اصیل تلاش بسیار زیادی می شود. در نتیجه در مرحله رست برای حفظ این عطر و طعم، قهوه را بیشتر از مدیوم رست نمی کنند.

 

- منطقه دقیق کشت: قهوه های اسپشیالیتی هنگام فروش با ذکر محل دقیق کشت به مشتری عرضه می شوند. به عنوان مثال قهوه اتیوپی یرگاچف یا قهوه برزیل سانتوس سرادو، یرگاچف و سانتوس سرادو محل دقیق کشت این دو نوع قهوه هستند با توجه به محدود بودن زمین زیر کشت در این نوع قهوه ها نمی توان نام یک کشور یا یک منطقه وسیع مثل آفریقا را به عنوان قهوه اسپشیالیتی ذکر کرد.

 

- نژاد دار بودن: گاهی اوقات در هنگام خرید قهوه های اسپشیالیتی به نژاد دقیق آنها اشاره می شود. به عنوان مثال قهوه برزیل سانتوس فاین کاپ می تواند قهوه با کیفیت تری نسبت به قهوه برزیل خالی باشد. همچنین قهوه های اسپشیالیتی از بین قهوه های عربیکا انتخاب می شوند و چیزی به نام قهوه اسپشیالیتی روبوستا نداریم.

 

- ظاهر دانه های قهوه: هر چه دانه های قهوه یک دست تر باشند، یعنی قهوه های شکسته، روشن تر، تیره تر یا اجسام دیگر در میان دانه ها کمتر باشد قهوه با کیفیت تر است و میزان این موارد در قهوه اسپشیالیتی حداقل ممکن است.

 

دانه های قهوه

 

چگونه بهترین قهوه را مطابق با سلیقه خود انتخاب کنیم؟

بهترین راه برای انتخاب قهوه مطابق با سلیقه هر شخص تجربه کردن و چشیدن طعم قهوه مناطق مختلف جهان است.

 

معمولا قهوه های با کیفیت در هنگام فروش دارای اطلاعاتی در مورد طعم و کاراکتر قهوه هستند. این اطلاعات شامل میزان اسیدیته یا ترشی، بادی یا غلظت، شیرینی یا قند، تلخی، آروما یا رایحه و طعم و افتر تست یا ماندگاری طعمی هستند. شما می‌توانید به کمک این اطلاعات انتخاب بهتری انتخاب بهتری در هنگام خرید داشته باشید.

 

اسیدیته یا ترشی قهوه:

اسیدیته به طور کلی کمک به شفاف شدن طعم قهوه می‌کند. در قهوه های با اسیدیته بالاتر طعم ها شفاف تر هستند و حس تازگی بیشتری به دهان منتقل می‌شود. درست است قهوه های با اسیدیته بالا ترش تر نیز هستند اما نباید این ترشی را با ترشی ناشی از مانده بودن محصول اشتباه گرفت.

 

به طور کلی قهوه های عربیکا اسیدیته بالاتری نسبت به روبوستا دارند. همچنین قهوه های عربیکایی که در ارتفاعات بالاتر کشت شده اند اسیدی تر هستند. به عنوان مثال قهوه های کشور اتیوپی مثل یرگاچف و سیدامو اسیدیته بالایی دارند. اما قهوه های برزیلی مثل سانتوس و یلوبربن اسیدیته پایین دارند.

 

میزان رست قهوه نیز بر اسیدیته قهوه تاثیر گذار است. هر چه رست قهوه تیره تر باشد ترشی و اسیدیته قهوه کمتر خواهد شد.

 

بادی یا غلظت قهوه:

بادی یا غلظت قهوه در مورد حس غلظت قهوه در هنگام نوشیدن است. قهوه با بادی پایین حس آبکی بودن را به شما منتقل می‌کند.

به طور کلی قهوه های کشت شده در ارتفاعات پایین مانند قهوه های آسیایی و آمریکایی جنوبی بادی زیاد و قهوه های پرورش یافته در مزارع مرتفع آفریقا و آمریکای مرکزی بادی کم دارند.

 

رست کردن قهوه نیز بادی آن را افزایش می‌دهد. این موضوع به علت کاراملی شدن قند های موجود در قهوه است. پس قهوه های دارک غلیظ تر از قهوه های مدیوم خواهند بود.

 

قند یا شیرینی قهوه:

وقتی صحبت از قند درون قهوه می‌کنیم نباید انتظار شیرینی از قهوه داشت. قند های درون قهوه کمک به بالانس شدن طعم قهوه می‌کنند و خبری از شیرینی شکری نیست. تلخی قهوه با قند بیشتر کمتر حس می‌شود و به طور کلی این قهوه ها ملایم تر هستند.

قهوه های مزارع مرتفع آفریقایی و آمریکای مرکزی بر خلاف قهوه های آسیایی و آمریکایی جنوبی قند بیشتری دارند. همچنین رست کردن قهوه قند های آن را کاراملی می‌کند و شیرینی آن با رست شدن کمتر می‌شود.

 

تلخی قهوه:

هر چند افراد زیادی مقدار کمی تلخی را در فنجان قهوه خود دوست دارند. اما به طور کلی تلخی قهوه امری منفی تلقی می‌شود و بسیاری از افراد قهوه با تلخی کمتر را ترجیح می‌دهند.


قهوه های روبوستا و قهوه های دارک تلخی بیشتری دارند اما عوامل دیگری نیز باعث تلخ شدن قهوه می‌شوند. به طور مثال دم کردن قهوه با آب جوش یا دم کردن به مدت بیش از اندازه طولانی قهوه را تلخ می‌کند. همچنین رعایت نکردن زمان عصاره گیری در هنگام تهیه اسپرسو باعث تلخ شدن اسپرسو می شود.

 

آروما یا رایحه و طعم:

آروما به نوت های طعم و بوی قهوه اشاره دارد. این نوت ها بنا بر نژاد، محل کشت و پروسه آماده سازی و میزان رست می‌تواند متفاوت از یکدیگر باشند.
به عنوان مثال قهوه های عربیکا برزیلی عمدتا نوت های فندقی دارند در حالی که قهوه های عربیکای اتیوپی سیدامو نوت های میوه ای و گلی دارند. برای تشخیص دقیق این نوت ها باید ذائقه تربیت شده داشته باشید اما در هر صورت متوجه تفاوت بین قهوه های مناطق مختلف خواهید شد.

 

افتر تست یا ماندگاری طعمی:

بعد از مصرف قهوه طعم آن برای مدتی در دهان باقی می‌ماند اما همه قهوه ها مثل هم نیستند. در بعضی از قهوه ها این ماندگاری بلند مدت تر است.
به طور کلی قهوه های رشد کرده در مزارع مرتفع یا دارای رست دارک افتر تست بیشتری دارند.

 

 

تست کردن قهوه

 

از کجا قهوه با کیفیت تهیه کنیم؟

اگر به دنبال قهوه با کیفیت هستید توصیه ما به شما خرید از فروشگاه های آنلاین است. با این کار فرصت مقایسه، بررسی و قدرت انتخاب بیشتری دارید. همین موضوع باعث می‌شوند فروشگاه های آنلاین قهوه تلاش بیشتری برای ارائه خدمات با کیفیت به مشتریان خود بکنند.

با خرید آنلاین قهوه:

 

- به تنوع و اطلاعات بیشتری دسترسی دارید.

 - شما به سادگی می‌توانید در مورد هر قهوه سرچ کنید یا در خود فروشگاه توضیحات را بخوانید و مقایسه کنید.

 

 - به علت فروش بیشتر، قهوه ارائه شده در این فروشگاه ها تازه تر است.

 

 - برخورداری از تخفیف های دوره ای و باشگاه مشتریان که معمولا در فروشگاه های آنلاین وجود دارد.

 

 - معمولا فروشگاه های آنلاین نماینده یک عمده فروش هستند و قهوه با کیفیت بالا را با قیمت کمتر عرضه می‌کنند.

در ادامه به معرفی و بررسی این فروشگاه ها در ایران و جهان می پردازیم.

 

- فروشگاه قهوه زیگ زاگ: با خرید قهوه از zigzagcoffee.com شما به تنوع خوبی از قهوه ها دسترسی خواهید داشت. این فروشگاه ایرانی به صورت آنلاین فعالیت می‌کند و قهوه را به صورت تازه رست شده به دست مشتری می‌رساند. ویژگی جذاب زیگ زاگ فروش قهوه های خاص و اطلاعات دقیق هر محصول است. شما به کمک این اطلاعات دقیقا آنچه که دوست دارید را می خرید. کیفیت قهوه های ارائه شده در قهوه زیگ زاگ بالا بوده و برای مشتریان دائمی خود تخفیف های خوبی در نظر گرفته اند. این فروشگاه در شهر تهران ارسال فوری و پستی و در سایر شهر ها ارسال پستی دارد.

 

- فروشگاه آنلاین مکسی کافی: maxicoffee.com یک فروشگاه فرانسوی تخصصی قهوه است. در این فروشگاه قهوه، علاوه بر ارائه محصولات مکسی برند های معروف قهوه مثل ایلی نیز ارائه می شود. مکسی کافه ابزار دم آوری و آسیاب و سرو قهوه نیز می فروشد. طبق بررسی های ما فروشگاه مکسی کافی ماهیانه حدود یک میلیون نفر بازدید کننده دارد و این عدد بسیار بالایی برای فروشگاهی است که صرفا در زمینه قهوه فعال است.

 

- قهوه پیتز: peets.com یک برند معروف آمریکایی قهوه است. این برند تنها به صورت آنلاین فعالیت می‌کند و بر خلاف مکسی کافی تنها قهوه های تولید خود را ارائه می کند. قهوه پیتز قهوه ها را مانند قهوه زیگ زاگ به صورت تازه رست شده ارائه می دهد و کارخانه رست کردن قهوه دارد. پیتز از بهترین رستر های قهوه جهت آماده کردن قهوه استفاده می کند. اگر در آمریکا زندگی می کنید حتما یک بار این سایت را امتحان کنید.

 

- قهوه لاواتزا یا لاوازا: تقریبا هیچ قهوه خور قهاری در دنیا وجود ندارد که با lavazza.com  آشنا نباشد. این قهوه ایتالیایی نیازی به تعریف ندارد. اگر از دوست داران قهوه هستید حتما این برند را امتحان کنید. با اینکه این قهوه به صورت رسمی و آنلاین در ایران به فروش نمی رسد، اما بسیاری از فروشگاه ها اقدام به واردات آن کرده اند و شما می توانید از فروشگاه های ایرانی قهوه لاوازا را تهیه کنید. با همه این تعریف ها قهوه لاوازا به علت از پیش آسیاب شده بودن و بسته بندی کارخانه ای ممکن است همه را راضی نکند و اگر به کیفیت قهوه اهمیت می دهید بهتر است به سراغ خرید دانه قهوه بروید.

 

انبار قهوه

 

سخن پایانی

قهوه تنها یک نوشیدنی ساده نیست. عوامل بسیاری بر کیفیت قهوه تاثیر گذار هستند و اگر شما به دنبال قهوه خاصی هستید حتما باید این عوامل را در نظر بگیرید. امروزه در دنیا فروشگاه های قهوه آنلاین بهترین کیفیت قهوه را ارائه می دهند و پای این فروشگاه ها به ایران نیز باز شده است.

 

به نظر ما بهترین و مطمئن ترین راه خرید قهوه با کیفیت خرید از فروشگاه های آنلاینی است که به صورت تخصصی به فروش قهوه مشغول هستند و خرید از سوپرمارکت یا فروشگاه های ناشناس و غیر تخصصی را توصیه نمی شود.

 

در پایان امیدواریم که این مقاله به شما کمک کند تا بتوانید قهوه مناسب سلیقه خود را پیدا کنید و از آن لذت ببرید.