مجله آشپزی غذای خانگی مامان پز قم

1402/07/18

خواص برنج باسماتی برای سلامتی



خاصیت درمانی برنج باسماتی

خواص برنج باسماتی برای سلامتی

 

آشنایی با خواص برنج باسماتی :

در این مقاله از ، به شما درباره ی برنج باسماتی خواهیم گفت. برنج باسماتی یکی از معروف ترین انواع برنج در جهان است که به دلیل عطر و طعم خاص خود در غذاهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. این برنج در کشورهای هند و پاکستان کشت می شود. در ادامه شما را با خواص برنج باسماتی آشنا خواهیم کرد.

در نگاه اول، برنج باسماتی احتمالاً تفاوت چندانی با سایر انواع برنج ندارد. با این حال، با یک بو کردن دانه، تفاوت عمده ای را متوجه خواهید شد. برنج باسماتی بوی بسیار مشخصی دارد که بسیاری آن را شبیه ذرت بو داده هنگام پختن توصیف می کنند. در واقع، کلمه "باسماتی" در هندی به معنای "پر از عطر" یا "معطر" است. در بعضی جاها به آن "ملکه برنج معطر" می گویند.

 

برنج باسماتی بومی هند و پاکستان است و هند مسئول 2/3 عرضه جهانی است. در حالی که منشا واقعی آن مشخص نیست، باستان شناسان نوعی برنج دانه بلند را در نزدیکی اودایپور هند کشف کرده اند که قدمت آن بین سال های 1600 تا 2000 قبل از میلاد باز می گردد و به اعتقاد آنها اجداد برنج باسماتی است که امروزه از آن لذت می بریم.

 

برنج باسماتی هزاران سال است که در دامنه های هیمالیا کشت می شود. امروزه در بسیاری از غذاهای هندی جزء اصلی است و در سراسر جهان از آن لذت می برند.

 

برنج باسماتی در دو نوع سفید و قهوه ای وجود دارد. هر دو، طعم آجیل و بوی مشخصی دارند. با این حال، باسماتی سفید بیشتر پردازش می شود. پوسته، سبوس و جوانه همگی حذف می شوند. اما باسماتی قهوه ای، فقط بدنه آن جدا می شود. هر دو نوع افزودنی خوشمزه و سالم در رژیم غذایی شما ایجاد می کنند.

 

ویژگی های برنج باسماتی :

شکل و اندازه: دانه های برنج باسماتی بلند و باریک هستند و نسبت طول به عرض آن حداقل 3.0 است.

 

بافت: برنج باسماتی وقتی نپخته باشد بافتی خشک و سفت دارد. هنگام پخت، دانه ها دراز می شوند و نرم و پف دار می شوند، بدون اینکه چسبنده شوند.

 

طعم و عطر: برنج باسماتی دارای طعم آجیلی متمایز و عطر گلی لطیفی است. این عطر به دلیل وجود ترکیبی به نام 2-استیل-1-پیرولین است.

 

ارزش غذایی: برنج باسماتی منبع خوبی از کربوهیدرات، فیبر، پروتئین و ویتامین های B و E است و همچنین فاقد گلوتن و کم چربی است.

 

ارزش غذایی برنج باسماتی :

برنج باسماتی منبع خوبی از کربوهیدرات است که انرژی بدن را تامین می کند. همچنین منبع خوبی از پروتئین است که برای ساخت و ترمیم بافت ها ضروری است. برنج باسماتی حاوی مقدار کمی فیبر است که به حفظ سلامت دستگاه گوارش کمک می کند.

 

برنج باسماتی همچنین منبع خوبی از چندین ویتامین و مواد معدنی است، از جمله :

فولات: فولات برای رشد و تکامل سلولی مهم است.

تیامین: تیامین برای متابولیسم انرژی مهم است.

سلنیوم: سلنیوم یک آنتی اکسیدان است که به محافظت از بدن در برابر آسیب کمک می کند.

 

نیاسین: نیاسین برای متابولیسم انرژی و عملکرد سلولی مهم است.

مس: مس برای تشکیل گلبول های قرمز و کلاژن مهم است.

آهن: آهن برای انتقال اکسیژن در سراسر بدن مهم است.

ویتامین B6: ویتامین B6 برای متابولیسم انرژی و سنتز پروتئین مهم است.

 

روی: روی برای عملکرد سیستم ایمنی و رشد سلولی مهم است.

فسفر: فسفر برای سلامت استخوان و متابولیسم انرژی مهم است.

منیزیم: منیزیم برای عملکرد عضلات و متابولیسم انرژی مهم است.

 

فواید درمانی برنج باسماتی

یکی از ویژگی های برنج باسماتی رنگ آن می باشد

 

فواید برنج باسماتی برای سلامتی :

برنج باسماتی یک غذای اصلی در رژیم غذایی هند است. این برنج منبع خوبی از مواد معدنی مغذی مانند آهن، روی و کلسیم است. همچنین سرشار از فیبر غذایی است و شاخص گلیسمی پایینی دارد. این باعث می شود که آن را به دنبال یک رژیم غذایی سالم در برنامه غذایی خود قرار دهید. علاوه بر این، برنج باسماتی نیز کم کربوهیدرات و بدون گلوتن است که آن را انتخابی عالی برای افراد مبتلا به دیابت یا سایر مشکلات حساسیت به گلوتن می کند. اگر فکر کرده اید که برنج باسماتی چه فوایدی برای سلامتی دارد، به خواندن ادامه دهید تا هر آنچه را که باید بدانید.

 

10 مزیت برتر برنج باسماتی برای سلامتی :

برنج قهوه ای و سفید باسماتی فواید زیادی برای سلامتی دارند، در اینجا 10 مزیت برتر برنج باسماتی برای سلامتی آورده شده است.

 

1) به سلامت مغز کمک می کند

برنج باسماتی نه تنها منبع عالی فیبر رژیمی و آنتی اکسیدان است، بلکه منبع خوبی از تیامین موجود در ویتامین B1 است. تیامین به عنوان یک عنصر ضروری مسئول حفظ سلامت مغز و در عین حال از بین بردن خطر یک بیماری مهم تهدید کننده زندگی - آنسفالوپاتی Wernicke - ناشی از کمبود تیامین شناخته شده است.

 

2) به کاهش وزن کمک می کند

هر چقدر هم که بعید به نظر برسد، برنج باسماتی می تواند به کاهش وزن شما کمک کند. فیبر موجود در برنج باسماتی به تدریج در بدن تجزیه می شود و باعث می شود برای مدت طولانی احساس رضایت داشته باشید و به شما امکان می دهد در طول روز کمتر غذا بخورید. علاوه بر این، برنج باسماتی نسبت به همتایان دانه دار خود کالری کمتری دارد. یک وعده می تواند تعداد کالری را 20 کالری کاهش دهد. بنابراین، اگر قصد کاهش وزن دارید، برنج باسماتی یک انتخاب عالی است.

 

3) منبع خوب فیبر رژیمی

برنج باسماتی منبع بهتری از فیبر غذایی نسبت به سایر برنج های خود است. این باعث می شود برنج باسماتی شاخص گلیسمی پایینی داشته باشد. وقتی برنج می خورید، مقدار زیادی فیبر دریافت می کنید - نوعی آدامس گیاهی غیر نشاسته ای. این مفید است زیرا به اهداف گوارشی و همچنین پاکسازی بدن شما کمک می کند. فیبر همچنین برای پیشگیری از بیماری های قلبی و سرطان های گوارشی شناخته شده است. افزایش مصرف فیبر در رژیم غذایی می تواند به کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 کمک کند.

 

4) رژیم غذایی مناسب برای دیابت

به دیابت مبتلا هستید اما عاشق خوردن برنج هستید؟ نگران نباشید زیرا برنج باسماتی اینجاست تا شما را نجات دهد. این به دلیل شاخص گلیسمی پایین برنج باسماتی است که بین 50 تا 58 متغیر است، که به قندهای موجود در خون اجازه می دهد تا به گلوکز متابولیزه شوند. شما می توانید برنج باسماتی را در حد اعتدال بدون نوسان سطح قند مصرف کنید.

 

نکته های برای استفاده از برنج باسماتی

از فواید برنج باسماتی می توان به فیبر زیاد آن اشاره کرد

 

5) برای سلامت قلب مفید است

اگرچه برنج یک داروی قلب نیست، اما انتخاب خوبی برای کسانی است که می خواهند یک رژیم غذایی سالم برای قلب داشته باشند. سرشار از فیبر است، که آن را انتخاب خوبی برای افراد مبتلا به بیماری های قلبی می کند. برنج باسماتی با کاهش سطح کلسترول و فشار خون همراه است. احتمالا زمان آن رسیده است که یک وعده دیگر برنج باسماتی را به رژیم غذایی هفتگی خود اضافه کنید.

 

6) هضم غذا را تقویت می کند

اگر مصرف فیبر کافی را رعایت کنید، سیستم گوارش شما به طور مناسب و بهینه عمل می کند. فیبر توانایی هضم مواد زائد را دارد و آنها را از بدن دفع می کند. در عین حال، این ماده قادر است تمام مواد مغذی ضروری را جذب کرده و آنها را به قسمت های مناسب بدن توزیع کند.  سیستم ایمنی مسئول حفظ سلامت و مقابله با عوامل خارجی مضر است. سیستم گوارش در فرایندهای هضم و جذب مواد غذایی نقش دارد و از ایمنی بدن حمایت می کند اما نمی تواند به تنهایی تمام سیستم ایمنی بدن را تولید کند. بنابراین، توجه به تغذیه مناسب و مصرف فیبر کافی همچنان مهم است اما نباید به عنوان تنها عامل مرتبط با سیستم ایمنی بدن در نظر گرفته شود. بنابراین سلامت روده ها نشانه ای اساسی از سلامت کلی است.

 

7) سرشار از مواد معدنی

به دلیل محتوای غنی از مواد معدنی مانند آهن، روی، فسفر، منیزیم و مس، باید آن را در رژیم غذایی روزانه خود بگنجانید. با توجه به محتوای معدنی آن، می توانید برنج باسماتی را به عنوان یکی از سالم ترین غلات موجود در نظر بگیرید.

 

8) ارزش غذایی برنج

یک وعده برنج حدود 210 کالری دارد. این شامل 5-6 گرم پروتئین، 46 گرم کربوهیدرات، 0.5 گرم چربی و 0 گرم قند است. علاوه بر این، کلسترول نسبتا پایینی دارد و همچنین فیبر بالایی دارد.

 

9) خطر ایجاد سلول های سرطانی را کاهش می دهد

رژیم های غذایی سرشار از فیبر می تواند به کاهش احتمال ابتلا به برخی از بدخیمی ها از جمله سرطان کولورکتال کمک کند. مصرف روزانه 3 اونس غلات کامل می تواند خطر ابتلا به این سرطان را تا حدود 17 درصد کاهش دهد. طبق برخی مطالعات، می تواند خطر ابتلا به سرطان سینه را نیز کاهش دهد.

 

10) فشار خون شما را تنظیم می کند

برنج باسماتی غنی از منیزیم و پتاسیم نشانه هایی از کاهش فشار خون را نشان داده است. پتاسیم رگ های خونی را آرام می کند و جریان خون را افزایش می دهد. این به بهبود گردش خون کلی در بدن ما کمک می کند. اگر از فشار خون بالا رنج می برید، توصیه می شود که برنج باسماتی را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

 

طرز پخت برنج باسماتی

کمک به سلامت مغز از فایده های برنج باسماتی می باشد.

 

طرز پخت برنج باسماتی :

برنج باسماتی به راحتی پخته می شود. به سادگی برنج را در آب سرد بشویید تا آب شفاف شود. سپس برنج را به یک قابلمه آب در حال جوش اضافه کنید و به مدت 10-12 دقیقه یا تا زمانی که برنج نرم شود تفت دهید. برنج را آبکش کرده و بلافاصله سرو کنید.

 

نکاتی برای پخت برنج باسماتی :

• برای بهترین نتیجه، برنج را قبل از پخت به مدت 30 دقیقه در آب سرد خیس کنید. این کار به نرم شدن دانه ها و کاهش زمان پخت کمک می کند.

 

• هنگام پخت برنج باسماتی، قابلمه را زیاد شلوغ نکنید. این کار از پختن یکنواخت دانه ها جلوگیری می کند.

 

• در حین پختن برنج را هم نزنید. این می تواند نشاسته آزاد کند و برنج را چسبناک کند.

 

• پس از پخته شدن برنج، اجازه دهید 5 دقیقه بماند و با چنگال آن را پف کنید. این به جلوگیری از چسبندگی برنج کمک می کند.

 

سخن پایانی :

اگرچه برنج باسماتی یک دانه "جدید" نیست - در واقع، بیش از 2000 سال قدمت دارد - بسیاری از مردم از مزایای سلامتی برنج باسماتی آگاه نیستند. با این حال، پس از خواندن این مقاله، می دانید که برنج باسماتی چیزهای زیادی برای ارائه دارد. برنج باسماتی یک غذای خوشمزه و مقوی است که می توان آن را در انواع غذاها میل کرد. منبع خوبی از کربوهیدرات های پیچیده، پروتئین، فیبر و ویتامین ها و مواد معدنی ضروری است. برنج باسماتی نیز فاقد گلوتن است و چربی و کلسترول کمی دارد. اگر به دنبال یک گزینه برنج سالم و همه کاره هستید، برنج باسماتی یک انتخاب عالی است.

 

گردآوری: بخش آشپزی