دستور تهیه انواع فاج شکلاتی؛شیرینی خوشمزه و آسان
- مجموعه: آموزش شیرینی پزی
طرز تهیه فاج شکلاتی فرانسوی خانگی ساده و سریع
فاج شکلاتی چیست؟
فاج ( به انگلیسی : Fudge) شیرینی ای است که از ترکیب شکر ، کره و شیر تهیه می شود و تا دمای 116 درجه سلسیوس یا 24 درجه فارنهایت حرارت داده شده و سپس هم می زنند تا حرارتش را از دست داده و حالتی نرم و کرم مانند پیدا کند. به این مایع نرم می تواند تکه های ریز میوه یا آجیل اضافه کرد.
برای تهیه فاج شکلاتی بهتر است از دماسنج آبنبات سازی استفاده کنید که حرارت به اندازه باشد. زمینی که مخلوط شکر شیر و کره به دمای 224 درجه فارنهایت برسد ( این دما روی دماسنج آبنبات سازی به مرحله توپ نرم یا soft-ball stage نام گذاری شده است ) اگر کمی از شربت را در آب یخ بیندازید به فرم توپ نرم در می اید و بادست قابل فرم دادن است.
حرارت را در این مرحله خاموش می کنند و اجازه می دهند که دما به 100 درجه فارنهایت برسد ، در این مرحله طعم دهنده های دیگر مثل شکلات ، کره بادام زمینی ، اسانس نعنا ، زنگ خوراکی ، باتراسکاچ یا غیره را به مواد اضافه می کنند و اینقدر هم می زنند تا فرمی نرم و کشی و جامد پیدا کند.
نکته مهم برای تهیه فاج این است که باید زمان کافی برای خنک شدن شربت بگذاریم تا کریستال های ریز شکر تولید شود در صورتی که بخوهیم به کار سرعت بدهیم و مواد را کم هم بزنیم یا سریع سردشان کنیم کریستال های درشت شکر در بافت فاج تولید می شود که باعث می شود نتیجه نهایی سفت و شنی شود.
از آن جایی که تهیه فاج شکلاتی به صورت سنتی کاری سخت و زمان بر است و نیاز به مهارت حرفه ای دارد قسمت شربت سازی اولیه در دستور تهیه های خانگی حذف می شود و شیر عسلی یا کرم مارشمالو یا شربت ذرت یا گلوکز را جایگزین آن می کنند.
در واقع فاج بافتی فشرده و مرطوب مانند تافی دارد . تنها تفاوتی که بین تهیه فاج و کارامل وجود دارد حرارت کمتر در روند تهیه فاج است.
دستور تهیه فاج شکلاتی ساده خانگی بسیار راحت است و نیاز به هیچ ابزاری از جمله همزن برقی و فر ندارد.
فاج شکلاتی ساده
مواد لازم فاج شکلاتی ساده
شیرعسلی غلیظ | 400 گرم |
کره خرد شده | 100 گرم |
شکلات تختهای تلخ خرد شده | 300 گرم |
طرز تهیه فاج شکلاتی ساده
شیر عسلی و کره را روی حرارت بگذارید و 15 دقیقه هم بزنید تا زمانی که رنگش قهوه ای شود و غلظتش به حدی برسد که مواد از دیواره ظرف جدا شوند سپس شعله را خاموش کرده و شکلات خرد شده را به مواد اضافه کنید و مدام هم بزنید تا ذوب شود.
کف قالب دلخواهتان را با فویل پوشانده و مواد را داخلش بریزید و صاف کنید و به مدت 3 ساعت در یخچال بگذارید تا سرد شود و سپس روی میز کار منتقل کرده و برش بزنید.
برای تهیه فاج شکلاتی مغز دار می توانید انواع مغزهای دلخواهتان را بعد از ذوب شدن شکلات با مواد مخلوط نمایید. استفاده از مغز فندق برای تهیه فاج شکلاتی مغزدار بسیار پرطرفدار است و نتیجه نهایی خوشمزه تر خواهد شد.
فاج شکلاتی گردویی
مواد لازم فاج شکلاتی گردویی
شکلات شیری | 450 گرم |
شیر | 400 گرم |
شکلات تلخ | 50 گرم |
عصاره وانیل | 1 قاشق سوپخوری |
جوش شیرین | 1/2 قاشق چایخوری |
گردو خرد شده | 1 پیمانه |
طرز تهیه فاج شکلاتی گردویی
این فاج شکلاتی مغزدار بسیار خوشمزه و پرطرفدار است.
در صورتی که میخواهید فاج شکلاتی ساده داشته باشید میتوانید گردو را از دستور حذف کنید.
شکلات ها را خرد کنید و به همراه جوش شیرین و نمک در ظرفی مناسب بریزید.
شیر را اضافه کنید و روی حرارت بن ماری قرار دهید و 4 – 5 دقیقه با ویسک مواد را هم بزنید تا شکلات کاملا ذوب شود.
ظرف را از روی حرارت بردارید و کنار بگذارید و 2 دقیقه دیگر به هم زدن ادامه دید.
گردوی خرد شده را اضافه کرده مخلوط نمایید.
مواد را تا گرم است در ظرف پیرکسی که از قبل با فویل پوشانده اید و چرب کرده اید بریزید و رویش را صاف کنید.
ظرف را به مدت 2 ساعت در یخچال قرار دهید و سپس فاج را با کمک فویل روی میز کار منتقل کرده و به صورت مربع یا مستطیلی برش بزنید.
فاج شکلاتی گردویی را در صورتی که در ظرف در بسته بدون نفوذ هوا در یخچال نگهداری کنید تا 2 هفته ماندگاری دارد.
ماندگاری فاج شکلاتی گردویی در فریزر 3 ماه است.
همیشه قبل از سرو 1 ساعت فاج را در دمای محیط قرار دهید تا نرم و قابل مصرف شود.
فاج شکلاتی با شیرعسل
مواد لازم فاج شکلاتی با شیرعسل
خشکبار مورد علاقه | 150 گرم |
شیرعسلی | 200 گرم |
شکلات تلخ | 200 گرم |
کره | یک قاشق غذاخوری (15 گرم) |
پودر کاکائو | یک دوم قاشق غذاخوری |
وانیل | یک دوم قاشق چایخوری |
نمک | یک هشتم قاشق چایخوری |
طرز تهیه فاج شکلاتی با شیرعسل
یک قالب لوف 10 * 20 سانتی یا یک ظرف پیرکش به همین اندازه آماده کنید. کف و دیواره های قالب را با فویل بپوشانید یا این که دیواره ها را چرب کرده و با سلفون پوشش دهید.
بهترین روش برای پوشش دادن قالب با فویل این است که ابتدا قالب را به حالت وارونه بگذارید و رویش فویل بکشیدو با دست کاملا صافش کنید تا فرم قالب را بگیرد و سپس فویل را برداشته و داخل قالب بگذارید.
تمام مواد را از یخچال خارج کنید و 2 ساعت اجازه دهید به دمای محیط برسند.
برای خشکبار می توانید با توجه به ذائقه خودتان از گردو ، فندق ، بادام ، بادام زمینی ، پسته ، کشمش ، قیسی خرد شده ، میوه های خشک خرد شده استفاده کنید.
مغز انتخابی خودتان را در سینی فر گذاشته و به مدت 50 دقیقه در فر 180 درجه تستشان کنید تا رطوبت مغزها گرفته شود.
بهتر است مغز را تا داغ است داخل حوله به هم بمالید تا پوست اضافه شان بریزد سپس به اندازه دلخواه خردشان کنید.
شکلات را تا حد ممکن خرد کرده به همراه شیر عسلی و کره در شیر جوش چدن یا تفلون بریزید و روی شعله بسیار ملایم قرار دهید و با لیسک هم بزنید ، وقتی نیمی از مواد ذوب شد پودر کاکائو و نمک را اضافه کرده و به هم زدن ادامه دهید.
زمانی که 90 درصد شکلات ذوب شد ، شیر جوش را روی میز کار بیاورید و به هم زدن ادامه دهید تا شکلات کاملا ذوب شود.
در این مرحله فاج شکلاتی کاملا حالت کشسانی پیدا کرده است.
تا مواد گرم است ، وانیل و مغزهای خرد شده را اضافه کرده و مخلوط نمایید و داخل قالب بریزید و رویش را با لیسک صاف کنید.
روی ظرف را با سلفون بپوشانید و حداقل 4 ساعت در بخچال بگذارید تا خودش را بگیرد.
قالب را از یخچال بیرون گذاشته و فاچ را به کلم فویل از قالب به روی میز کار منتقل کنیدو به صورت مکعبی برش بزنید.
اندازه استاندارد فاج شکلاتی ساده مربع های 3 سانتی است ولی شما می توانید به هر اندازه ای که دوست دارید آن ها را برش بزنید.
فاج را در ظرف دربسته بدون نفوذ هوا در یخچال نگهداری کنید و یک ساعت قبل از سرو از یخچال بیرون بیاورید تا به دمای محیط رسیده و نرم شود.
برای تهیه فاج شکلاتی مغزدار می توانید از مغز دلخواهتان در کنار اسیر خشکبار استفاده کنید.
فاج شکلاتی با بیسکویت
مواد لازم فاج شکلاتی با بیسکویت
کره | ۱۱۰ گرم |
بیسکویت ساده | ۷۰ گرم |
شکلات تلخ | ۳/۴ پیمانه |
شیر | ۱/۲ پیمانه |
شکر قهوه ای دانه ریز | ۱ پیمانه |
پودر نارگیل | به مقدار لازم |
طرز تهیه فاج شکلاتی با بیسکویت
کره و شکر را روی حرارت ملایم هم بزنید تا کزه ذوب شود سپس از روی حرارت برداشته و شکلات خرد شده را به آن اضافه کنید و هم بزنید تا کاملا ذوب شوند.
در صورت تمایل 1 قاشق پودر کاکائو هم به مواد اضافه کنید.
بیسکویت ها را که به تکه های 2 سانتی خرد کرده اید را اضافه کرده مخلوط نمایید.
شیر ولرم را اضافه کنید و هم بزنید یکدست شود.
مخلوط را روی یک ورق سلفون ضخیم بریزید و به شکل یک استوانه با طول 25 سانتی متر و فطر 7 – 8 سانتی متر رول کنید.
سر و ته سلفون را محکم کنید و به مدت 3 ساعت در یخچال قرار دهید و سپس روی میز کار سلفون را باز کرده و دور تا دورش را با پودر نارگیل بپوشانید و به ضخامت 1 – 1.5 سانتی برش بزنید.
طرز تهیه فاج شکلاتی پرتزل
برای تهیه فاج شکلاتی پرتزل می توانید پرتزل خرد شده را جایگزین بیسکویت یا مغز های داخل فاج شکلاتی نمایید یا این که از ترکیب پرتزل و مغز دلخواهتان برای تهیه فاج شکلاتی پرتزل استفاده نمایید.
گردآوری : بخش تغذیه و آشپزی