خواص پنیر لیقوان + طرز تهیه پنیر لیقوان تبریز
- مجموعه: آموزش انواع غذاها
تاریخچه پنیر لیقوان + طرز تهیه پنیر لیقوان در منزل
پنیر لیقوان تبریز یک پنیر سنتی پرطرفدار است. پنیر لیقوان اصل با شیر گوسفند محلی تهیه میشود ولی شما میتوانید با شیر گاو هم پنیر لیقوان درست کنید ، پنیر لیقوان بافت سفتی دارد و روی سطحش سوراخ هایی وجود دارد.
البته اگر میخواهید پنیر لیقوان خوشمزه و با طعم اصیل تبریزی داشته باشید حتما باید از شیر گوسفندی پرچرب برای تهیه آن استفاده کنید.
پنیر لیقوان به دلیل این که برای اولین بار در روستای لیقوان تبریز تولید می شده به این نام شناخته میشود.
درامد تولید پنیر لیقوان برای آذربایجان و بافت روستایی این استان یک مساله حیاتی است. امروزه تولید پنیر لیقوان صرفا به روستای لیقوان محدود نمیشود. منبع تامین شیر تولید پنیر لیقوان مناطق روستایی شمال غرب ایران است. درآمد غالب حدود 2500 روستای آذربایجان شرقی از فروش شیر به واحدهای تولید پنیر لیقوان تبریز، تامین میشود.
شما میتوانید با مطالعه ادامه مقاله طرز تهیه پنیر لیقوان خانگی را بیاموزید.
خواص پنیر لیقوان
پنیر لیقوان محلی بین 3 ماه تا یک سال در آب نمک نگهداری میشود تا برسد و به عنوان چرب ترین پنیر سنتی ایرانی شناخته میشود.
میزان مصرف روزانه پنیر لیقوان بهتر است در حد 1 – 2 واحد در روز باشد که هر واحد به اندازه یک قوطی کبریت است. حتما 3 تا 4 ساعت قبل از استفاده پنیر را در آب جوشیده سرد قرار دهید که نمک اضافه اش گرفته شود.
پنیر لیقوان تبریز که به صورت محلی در روستاهای تبریز تولید میشود کاملا ارگانیک بوده و یکی از سالم ترین پنیرهای سنتی است که میتوانید در سفر به آذربایجان شرقی از روستاییان محلی خریداری نمایید.
پنیر لیقوان بافت بسیار حجیم و و در عین حال نرمی دارد و مصرف یک قوطی کبریت از پنیر لیقوان اصل گوسفندی میتواند کلسیم مورد نیاز یک هفته شما را تامین کند.
از آنجایی که پنیر لیقوان با مایه پنیر درست میشود که حاوی باکتری های پروبیوتیک است ، برای هضم غذا و دستگاه گوارش بسیار مفید است. به همین دلیل تهیه و مصرف پنیر لیقوان با مایه پنیر برای افردی که مبتلا به ناراحتی های گوارشی هستند یا سیستم ایمنی ضعیفی دارند مفید است.
به دلیل چربی اشباع بالای پنیر لیقوان ، مصرف آن به افرادی که کلسترول یا چربی خون دارند توصیه نمیشود.
مقدار پروتئین بسیار بالای پنیر لیقوان به خصوص کازئین این پنیر را از لحاظ محتوای پروتئین با گوشت همردیف میکند.
پنیر لیقوان برای افرادی که به لاکتوز شیر حساسیت دارند جایگزین بسیار مناسبی برای تامین کلسیم است.
روش تشخیص پنیر لیقوان اصل
پنیر لیقوان اصل ، پنیر سفید نرمی است که نسبتا خرد نمیشود.
پنیر لیقوان اصل با شیر گوسفندی تهیه میشود که کاملا سفید رنگ است و به دلیل چربی بالای شیر گوسفندی ، بافت حجیم و نرمی دارد و هنگام برش ، پنیر تکه تکه نمیشود.
در حال حاضر اغلب کارخانه ها پنیر لیقوان را با شیر گاو تهیه میکنند که معمولا کمی زرد رنگ است به همین دلیل کارخانجات چربی شیر گاو را میگیرند تا پنیر سفیدتر دیده شود ولی همین امر موجب میشود بافت پنیر حالت نرم نداشته باشد و سفت شود. هرچه چربی شیر کمتر باشد ، پنیر سفت تر خواهد شد. البته پنیر لیقوان گاوی به دلیل این که چربی کمتری دارد میتواند برای افرادی که نگران مصرف چربی هستند، مناسب تر باشد.
برای جبران سفتی پنیر در این گونه موارد معمولا آب و افزودنی های دیگر به پنیر اضافه میشود که همین مساله سبب خرد شدن پنیر هنگام تکه کردن پنیر خواهد شد.
طرز تهیه پنیر لیقوان تبریز با مایه پنیر
برای طرز تهیه پنیر لیقوان تبریز با مایه پنیر باید 1 لیتر شیر پرچرب محلی را روی حرارت قرار دهید تا به دمای 75 درجه سانتیگراد برسد سپس حرارت را کم کرده و اجازه دهید شیر به مدت 15 دقیقه در همین دما بماند.
شیر را از روی شعله برداشته و کنار بگذارید تا به دمای 35 درجه برسد.
نصف قاشق چایخوری مایه پنیر قارچی را در یک لیوان شیشه ای با آب حل کنید و صبر کنید تا مایه پنیر عمل آمده و روی لیوان کف کند.
مایه پنیر را به شیر اضافه کرده و با شیر مخلوط کنید و سپس تا یک ساعت قابلمه را کنار بگذارید و تکانش ندهید.
بعد از نیم تا یک ساعت شیر دلمه بسته و به اصطلاح بریده بریده میشود.
پارچه ای را روی صافی قرار دهید و شیر را در آن صاف کنید. لبه های پارچه را گره بزنید و صبر کنید آبش برود.
پنیر را روی سطحی صاف قرار دهید و جسم سختی را به مدت 5 – 6 ساعت رویش بگذارید و بعد از آن پنیر را برش بزنید.
پنیر را به مدت یک ماه در آب نمک 15 درصد در ظرف در بسته در یخچال نگهداری نمایید تا آماده استفاده شود.
طرز تهیه پنیر لیقوان خانگی
برای تهیه پنیر لیقوان در منزل به ازای هر 1 کیلو گرم شیر ، 4 قاشق غذاخوری ماست یا 3 قاشق غذاخوری سرکه نیاز دارید.
شیر را بجوشانید سپس حرارت را کم کنید و ماست یا سرکه را به شیر اضافه کرده و به مدت 7 دقیقه مرتب هم بزنید.
شعله را خاموش کرده صبر کنید مخلوط شما سرد شود.
پارچه نازکی را داخل آبکش قرار دهید و شیر را داخل پارچه ریخته اطرافش را روی هم بیاورید و جسمی سنگین رویش قرار دهید و 4 – 5 ساعت صبر کنید آبش کاملا کشیده شود.
در آخرین مرحله از تهیه پنیر لیقوان در منزل ، پنیر را تکه تکه کرده داخل آب نمک قرار دهید.
پنیر لیقوان خوشمزه شما آماده است.
گردآوری : بخش آشپزی