مجله آشپزی غذای خانگی مامان پز قم

1399/09/30

طرز تهیه ترشی لیته



ترشی لیته بادمجان شمالی

 

 طرز تهیه انواع ترشی لیته

ترشی لیته از ترشی های پرطرفداری است که با مواد و روش های متفاوتی تهیه می شود. در ادامه با چند روش تهیه ی آن آشنا شوید.

ترشی لیته شمالی:

مواد اصلی تشکیل دهنده ترشی لیته که یکی از انواع ترشیجات می باشد، بادمجان شمالی یا ترشی نازخاتون، گوجه فرنگی، بادمجان، پیاز رنده شده، نعنا خشک، گلپر و آب انار است و معمولا آن را با آبغوره درست می کنند. مدت زمان لازم برای تهیه ترشی لیته شمالی حدود 80 دقیقه است و شما می توانید آن را بلافاصله پس از خنک شدن، سرو کنید.

 

مواد لازم برای ترشی لیته شمالی :

 بادمجان قلمی 10 عدد
گوجه فرنگی بزرگ پوست کنده  5 عدد
 آب انار  2 پیمانه
نعنای خشک و گلپر 1 قاشق سوپخوری
 آبغوره  نصف پیمانه
 پیاز رنده شده  2 قاشق غذاخوری

 

طرز تهیه ترشی لیته شمالی:

بادمجان ها را کبابی کنید و پوست آن ها را بگیرید. سپس آن ها را با چاقوی تیز، ساطوری خرد کنید. بادمجان ها را به همراه آبغوره و آب انار در یک قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم قرار بدهید تا با هم برای مدت کوتاهی بجوشند و طعم ترشی آبغوره و آب انار به خورد بادمجان ها بروند.

 

گوجه فرنگی ها را ساطوری خرد کنید و آنها را به همراه پیاز رنده شده و سبزی ها به بادمجان ها در قابلمه اضافه کنید تا برای یک دقیقه با هم بجوشند. شعله گاز را خاموش کنید.

 

اجازه دهید تا ترشی خنک شود؛ سپس آن را در شیشه های مناسب و استریل بریزید و در یخچال نگهداری کنید.

 

برای سرو، ترشی لیته شمالی را با گردو تزئین کنید.

 

ترشی لیته مخلوط :

درست کردن ترشی لیته مخصوص

 

این ترشی لیته مخلوط است، ترشی لیته بادمجان هم دارد که فقط داخل آن از بادمجان و سبزی استفاده می شود. عطر و طعم آن محشر است چون از بادمجان کبابی در آن استفاده کردیم. به طور سنتی می توانید بادمجان را با سرکه و آب بپزید که کبابی و آبپز کردن آن سلیقه ای است.

 

مواد لازم برای ترشی لیته مخلوط :

 بادمجان 5 عدد 
 گل کلم نصف گل کلم کوچک 
 هویج 2 عدد 
* سبزی ترشی خرد شده 5 قاشق غذاخوری 
سیر  3 حبه 
 فلفل سبز تند 1-2 عدد 
 سیاه دانه  نصف قاشق غذاخوری
 زردچوبه  1 قاشق چایخوری
نمک به مقدار لازم
سرکه 1 لیتر ( 4 لیوان )

 

* سبزی ترشی خرد شده (شامل مرزه، ترخون، گشنیز، جعفری، شوید و نعنا)

 

طرز تهیه ترشی لیته مخلوط :

بادمجان ها را بشویید و آن ها را کباب کنید تا مغز بادمجان ها خوب نرم و پخته شوند و پوست آن ها سیاه شود. بادمجان های کبابی شده را کنار بگذارید تا خنک شوند و بعد پوست بگیرید.

 

نکته: برای اینکه پوست بادمجان کبابی راحت کنده شود زمانی که داغ هستند، داخل کیسه فریزر بگذارید و در آن را ببندید تا خنک شوند. سپس راحت تر پوست آن گرفته می شود.

 

بادمجان ها را ساتوری کنید و کنار بگذارید تا آب آن ها خارج شود. از بادمجان های بدون تخم استفاده کنید. هویج ها را پوست بگیرید و رنده کنید یا نگینی ریز خرد کنید.

 

گل کلم را هم بعد از شستن ریز خرد کنید و اجازه بدهید رطوبت آن کاملاً گرفته شود. فلفل و سیر را هم ریز خرد کنید. من هر دو رو با هم در خردکن ریختم.

 

سبزی ترشی هم ریز خرد کنید. نیازی نیست سبزی ها کاملا خشک شوند. همین که رطوبت آن ها گرفته شود و داخل آن ها آبی نباشد کافی است.(می توانید از سبزی خشکه پودر شده هم استفاده کنید.) در غیر این صورت باعث کپک زدن ترشی می شود..

 

همه ی سبزیجات خرد شده را در ظرفی بریزید و سیاه دانه و زردچوبه و نمک را اضافه کنید.

 

نیازی به ادویه ترشی نیست، زیرا طعم کبابی بادمجان را تحت تأثیر قرار می دهد اما در صورت تمایل می توانید استفاده کنید. سرکه را اضافه کنید و هم بزنید.

 

ممکن است نیازی به همه ی مقدار سرکه نداشته باشید. ترشی نباید آبکی شود. ترشی را در شیشه بریزید و در آن را خوب ببندید و در جای خنک و تاریک قرار بدهید و حدود 7-10 روز به آن زمان بدهید تا جا بیفتد.

 

ترشی لیته مخصوص خوشمزه :

تهیه ترشی لیته

 

مواد لازم ترشی لیته مخصوص:

 بادمجان گوشتی بی دانه  1 کیلوگرم
 فلفل دلمه ای سبز و قرمز و زرد از هر کدام 1 عدد بزرگ 
 هویج متوسط  3 عدد
 سیر چهار حبه 
 گل کلم  نصف 1 گل کلم متوسط
 فلفل سبز تند  2 عدد
مرزه،نعنا،ترخان،گشنیز،جعفری،پونه همه ی سبزیجات به صورت خشک از هر کدام 1 قاشق غذاخوری 
سرکه انگور به مقدار لازم
نمک و زردچوبه به مقدار لازم

 

طرز تهیه ترشی لیته مخصوص :

ابتدا بادمجان ها را خوب بشویید. سپس آن ها را کباب کنید. پوست بادمجان ها را بگیرید. سپس بادمجان های کبابی را به همراه حبه های سیر چرخ کنید.

 

فلفل دلمه ای ها، گل کلم، فلفل سبز تند و هویج ها را ریز خرد کنید. بادمجان و سیر چرخ شده را به سبزیجات خردشده اضافه کنید و خوب با هم مخلوط‌ کنید.

 

سبزی های خشک شده و نمک و زردچوبه را به مواد ترشی اضافه کنید و هم بزنید. مواد آماده شده را درون شیشه بریزید.

 

سرکه را به اندازه ای روی ترشی بریزید که سطح آن را کامل بپوشاند.

 

درب ترشی را محکم ببندید تا هوا وارد آن نشود. سپس ترشی را به مدت یک هفته تا ده روز در جای خنک قرار دهید.

 

  بیشتر بخوانید:

 

نکات تکمیلی ترشی لیته مخصوص :

 به جای سرکه انگور می توانید از سرکه سفید استفاده کنید.

 بسته به ذائقه تان می توانید فلفل سبز تند ترشی را کمتر یا بیشتر کنید.

 اگر دوست ندارید می توانید بادمجان ها را بپزید و کباب نکنید.

 

 از سبزی های تازه هم می توان برای ترشی استفاده کنید. فقط باید سبزی ها به خوبی شسته و خشک شوند. سپس سبزی ها را خردکرده و درون ترشی بریزید.

 همه مواد ترشی را می توانید چرخ کنید تا شبیه ‌ترشی لیته اصیل شود.

 برای بیشتر شدن عطروطعم ترشی لیته می توانید از ادویه ترشی هم استفاده کنید.

 

ترشی بادمجان لیته ساده :

 

طرزتهیه ترشی لیته

 

مواد لازم برای ترشی بادمجان لیته :

 بادمجان 1 کیلو
سیر  15 حبه 
 هویج بزرگ 2 عدد 
 نعنا خشک 1 قاشق غذاخوری 
فلفل سبز تند  8 عدد 
 نمک‌ و‌ سرکه به میزان لازم 
سیاهدانه 1 قاشق غذاخوری

 

طرز تهیه ترشی بادمجان لیته ی ساده :

ابتدا همه ی بادمجان ها را پوست بگیرید و با یک‌ لیوان سرکه بخارپز کنید، ( اگر مزه ی دودی بادمجان ها را دوست دارید می توانید آن ها را کباب کنید تا مغز پخت شوند و پوست بگیرید و تمیز بشویید سپس آن ها را چرخ کنید و در سرکه بریزید.)

هویج ها را با بادمجان بخارپز کنید.

 

سپس سیر، بادمجان و هویج و فلفل تند را داخل چرخ گوشت بریزید و آن ها را چرخ کنید.

پس از اینکه چرخ کردید داخل ظرفی بریزید و آن ها را کامل با هم مخلوط کنید. سپس نعنا خشک و سیاه دانه را اضافه کنید.

 

سرکه را با مقداری نمک مخلوط کنید و روی لیته بریزید، در آن را ببندید و‌ در جای خنک نگهداری کنید، این ترشی زود آماده خوردن می شود، حواستان باشد هر روز به ترشی تان سربزنید زیرا سرکه به خورد آن می رود، مقداری سرکه روی آن بریزید، بعد از یک مدت به حالت سیرشدگی می رسد و دیگر نیازی به ریختن سرکه نیست.

 

به جای نعنا خشک می توانید سبزی ترشی جعفری ،گشنیز ،نعناع ،شوید خرد شده استفاده کنید. که عطر و طعم خوبی به ترشی می دهد.

 

طرز تهیه لیته

 

چند نکته در درست کردن ترشی لیته بادمجان : 

سعی کنید بادمجانی بخرید که گوشتی باشد و تخم نداشته باشد ترشی شما ظاهر بهتری داشته باشد.

 نعناع خشک بهتر از نعناع تازه است.

 

 حتما ترشی را در یخچال نگهداری کنید.

 همیشه ترشی را با قاشق تمیز و خشک در ظرف سرو بکشید تا ترشی کپک نزند و خراب نشود.

 

گردآوری: بخش آشپزی