مجله آشپزی غذای خانگی مامان پز قم

1397/10/04

آشنایی با خواص زردچوبه برای سلامتی و پوست و مو



فواید زردچوبه,خاصیت زردچوبه

زردچوبه می تواند برای درمان آکنه و جوش صورت مفید باشد

 

طبع زردچوبه گرم و خشک می باشد. زردچوبه بیشتر در هند و کشور های جنوب شرق آسیا رشد می کند و می توان آن را به شکل زردچوبه تازه و یا پودر زردچوبه استفاده کرد.

 

خاصیت های زردچوبه برای سلامتی و پوست و مو

زردچوبه یا زرچوبه ادویه ای زرد رنگ بوده و هزاران سال است که به عنوان گیاه دارویی در هند استفاده می شود.

 

زردچوبه که یکی از گیاهان خانواده ی زنجبیل است، حاوی مقادیر بالایی ترکیبات خاصی به نام کورکومینوئید می باشد که مهمترین آنها کورکومین است، کورکومین ترکیب فعال زردچوبه بوده و دارای اثرات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی بسیار قوی می باشد.

 

طبع زردچوبه گرم و خشک می باشد. زردچوبه بیشتر در هند و کشور های جنوب شرق آسیا رشد می کند و می توان آن را به شکل زردچوبه تازه و یا پودر زردچوبه استفاده کرد.

 

مزایای زردچوبه برای سلامتی عبارتند از :

    درمان دیابت

    درمان آرتروز

    لاغری و کاهش وزن

    درمان سرطان

 

1. درمان جوش صورت و آکنه

آکنه و جوش همیشه باعث ناراحتی و عذاب افراد می‌شوند. زردچوبه در درمان و جلوگیری از آکنه و جوش بسیار موثر است. زیرا روغن اضافی پوست را از بین می‌برد و منافذ مسدود شده که عامل اصلی بروز جوش هستند را باز می‌کند. خاصیت ضد التهابی زردچوبه التهاب جوش و آکنه را کاهش می‌دهد و خاصیت آنتی باکتریایی آن باعث جلوگیری از بروز مجدد آکنه می‌شود.

 

ماسک زردچوبه برای درمان جوش

1 قاشق چایخوری زردچوبه را با 3 قاشق غذاخوری شیر، 2 قاشق غذاخوری آرد و چند قطره عسل خوب مخلوط کنید و یک لایه نازک از این مخلوط را بر روی پوست صورت بمالید، بگذارید 20 دقیقه بماند تا خشک شود سپس آن را با آب گرم بشویید.

 

2. پسوریازیس

به گفته محققان زردچوبه ممکن است آنزیم های التهابی مرتبط با پسوریازیس را مختل کند.

نصف قاشق چایخوری پودر زردچوبه را با آب ترکیب کنید تا خمیری ایجاد شود یک لایه نازک از این خمیر را بر روی ضایعات پسوریازیس بمالید، بگذارید یک شب بماند و صبح روز بعد با آب گرم بشویید.

 

3. درمان چین و چروک پوست

خاصیت آنتی اکسیدانی زردچوبه به مبارزه با بیشتر علایم پیری مانند چین و چروک در صورت و گردن کمک می‌کند. شما می توانید زردچوبه را به عنوان ادویه همیشگی در غذاهایتان مصرف کنید تا از بروز چین و چروک جلوگیری کنید. همچنین می توانید یک ماسک زردچوبه هم بسازید و چین و چروک های صورتتان را درمان کنید. برای تهیه این ماسک کافی است دو قاشق زردچوبه، دو قاشق شیر و آرد ذرت را با هم مخلوط کنید و بگذارید ۱۰ دقیقه روی چین و چروک های صورت تان بماند سپس با آب سرد بشویید. و تاثیر شگفت انگیز آن را ببینید.

 

4. درمان ترک کف پا

زردچوبه دارای خواص آبرسانی قوی بوده و می تواند برای درمان ترک کف پا استفاده شود.

مقادیر مساوی روغن کرچک و روغن نارگیل را مخلوط کنید و مقداری زردچوبه به آن اضافه کنید، این مخلوط را بر روی کف پا بمالید، بگذارید 15 دقیقه بماند و سپس با آب سرد بشویید.

 

5. اسکراب لایه بردار زردچوبه

یک قاشق غذاخوری زردچوبه را با یک قاشق غذاخوری آب و سرکه سیب مخلوط کنید و آن را به آرامی بر روی پوست صورت دهید، بگذارید 15 دقیقه بماند و سپس خوب بشویید.

 

این اسکراب را دو تا سه بار در هفته استفاده کنید تا سلول های مرده پوست را از بین ببرد.

 

6. خواص ماسک زردچوبه و عسل

عسل خواص ضد التهابی و ضد باکتریایی دارد و به همین دلیل می‌تواند به بهبود زخم‌ها و ناراحتی‌های پوستی کمک کند.

عسل خالص آبرسانی موثر و قوی برای پوست شماست. آن را به پوست خود بزنید تا طراوت و زندگی در چهره شما موج بزند.

 

مواد لازم :

عسل : یک قاشق سوپخوری

زردچوبه : یک قاشق چایخوری

 

آنها را با هم ترکیب کنید و خمیر حاصله را روی پوست صورت‌تان قراردهید. اجازه دهید این ماسک به مدت 15 تا 20 دقیقه روی پوست‌تان باقی بماند. پس از گذشت این مدت زمان، صورت تان را با آب ولرم بشویید.

 

7. رفع سیاهی دور چشم

خمیر زردچوبه: برای تهیه این ترکیب، کافی است کمی پودر زردچوبه را با نصف قاشق چایخوری آب لیمو و یک قاشق چای خوری آب گوجه و کمی آرد ترکیب کنید. ترکیب فوق را بر روی سیاهی دور چشم مالیده و اجازه دهید 10 دقیقه به همان حالت بماند.

 

راه دیگر ترکیب زردچوبه و آب آناناس است. این ترکیب را نیز می‌توانید مانند ترکیب قبلی بر روی تیرگی دور چشم مالیده و سپس بعد از 10 دقیقه آن را بشویید. هر دو مورد موجب روشن شدن رنگ پوست دور چشم می شوند.

 

8. جلوگیری از ریزش مو

برخی مطالعات می گویند که کورکومین موجود در زردچوبه می تواند از ریزش مو جلوگیری کند.

 

9. درمان شوره سر

ترکیبی از پودر زردچوبه و روغن زیتون را 20 دقیقه بر روی مو بمالید و سپس با آب و شامپو بشویید، این ترکیب می تواند شوره سر را درمان کند و سلامت پوست سر را بهبود بخشد.

 

خواص زردچوبه برای پوست و مو,خواص زردچوبه

زردچوبه برای تشکیل اندام های حیاتی جنین به ویژه ریه ها بسیار مفید می باشد

 

10. رفع درد زانو

برای استفاده از زردچوبه جهت درمان درد زانو نیاز به پودر زردچوبه، زنجبیل و عسل دارید.

 

روش انجام کار:

ابتدا نصف قاشق چایخوری زردچوبه را به یک فنجان آب اضافه کنید.

سپس نصف قاشق چایخوری زنجبیل اضافه کنید.

در مرحله ی بعد ترکیب را به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید.

سپس ترکیب را صاف کنید و کمی عسل به آن اضافه کنید تا طعم آن بهتر شود.

در نهایت، این محلول را روزی دو بار بنوشید تا زمانی که دردتان از بین رفته باشد.

 

* به یاد داشته باشید که اگر داروهای رقیق‌کننده‌ی خون مصرف می‌کنید، نباید از این دارو استفاده کنید.

 

11. کبد چرب

زردچوبه برای سلامت کبد بسیار مفید است. این گیاه یک سم زدای طبیعی است. کبد از طریق تولید آنزیم ها، خون را تصفیه می کند و زردچوبه تولید این آنزیم های حیاتی بدن را افزایش می دهد. این آنزیم ها تجزیه شده و سموم داخل بدن را کاهش می دهند. مصرف منظم زردچوبه باعث مبارزه با چندین مشکل جدی کبدی مانند سیروز، هپاتیت و زردی می شود.

 

12. از بین بردن موهای صورت

مخلوط زردچوبه و آرد ذرت می‌تواند یک اسکراب طبیعی و خمیری خانگی برای از بین بردن موهای زاید صورت باشد.

 

برای تهیه این خمیر دو قاشق زردچوبه، و دو قاشق آرد ذرت را در ۴ قاشق شیر گرم مخلوط کنید و این خمیر را روی پوست خود بگذارید و بانوک انگشتان تان به صورت دایره‌ای ماساژ دهید. استفاده منظم ۴ هفته‌ای از این اسکراب تاثیر قابل توجهی در حذف موهای زاید صورت تان خواهد داشت.

 

13. لاغری و کاهش وزن

زردچوبه می تواند برای افرادی که از اضافه وزن رنج می برند بسیار مناسب باشد. زیرا یکی از ترکیبات موجود در زردچوبه به بالا بردن تولید صفرا که یکی از مولفه های اصلی در تجزیه چربی هاست، کمک می کند. مصرف زردچوبه با افزایش میزان متابولیسم شما، چربی بیش از حد را کاهش می دهد و با افزایش سرعت سوخت و ساز بدن، کالری سریعتر می سوزد و لاغر می شوید.

 

14. درمان دیابت و قند خون

امروزه دیابت یک بیماری بسیار شایع است، اما با اضافه کردن زردچوبه به رژیم غذایی تان می‌توانید آن را کنترل کنید چون از خواص زردچوبه این است که سطح قند خون را متعادل می‌کند و سطح انسولین را کنترل می‌کند. مصرف منظم زردچوبه همچنین می‌تواند از ابتلا به دیابت نیز جلوگیری کند. با این وجود توصیه می‌شود قبل از استفاده از زردچوبه به عنوان داروی دیابت با پزشکتان مشورت کنید.

 

15. درمان کنژنکتیویت یا التهاب ملتحمه چشم

التهاب ملتحمه یا کنژنکتیویت (Conjunctivitis) یا قرمزی چشم التهاب غشاء چشم است که به دلایل عفونی و یا غیر عفونی رخ می‌دهد. ملتحمه (conjunctiva) غشاء نازک و شفافی است که روی سفیدی چشم و سطح داخلی پلک‌ها را پوشانده‌است. زردچوبه به خاطر داشتن خاصیت آنتی بیوتیکی و ضد التهابی در درمان و کاهش علایم این بیماری بسیار موثر است.

 

برای درمان التهاب ملتحمه شما می‌توانید ۲ قاشق چایخوری زردچوبه را در یک فنجان آب بجوشانید و سپس با یک مقداری پنبه آن را روی چشم‌های آسیب دیده بمالید.

 

16. درمان چشم صورتی

زردچوبه یک آنتی بیوتیک قدرتمند است. برای استفاده از این پودر برای درمان چشم صورتی مطابق با روش زیر عمل کنید:

 

ابتدا نصف فنجان آب گرم آماده کنید و بعد صبر کنید تا به دمای محیط برسد. سپس، ۱ قاشق چایخوری پودر زردچوبه و کمی نمک به آن اضافه کنید.

 

باید با استفاده از یک تکه پارچه‌ی تمیز ترکیب را روی چشم تان بگذارید تا پودر زردچوبه و نمک روی صورت یا بینی تان چکه نکند.

 

سپس پارچه را به مدت ۲۰ یا ۳۰ دقیقه روی چشم آسیب‌دیده قرار دهید. باید این روش درمانی را دو بار در روز تکرار کنید تا بهترین نتیجه‌ی ممکن را به دست آورید.

 

17. بارداری

 کورکومین موجود در زردچوبه در واقع اثر آرامش بخش بر عضله رحم دارد.

 زردچوبه برای تشکیل اندام های حیاتی جنین به ویژه ریه ها بسیار مفید می باشد.

 زردچوبه باعث تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر عفونت ها در دوران بارداری می شود.

 زردچوبه برای درمان یبوست زنان باردار در دوران حاملگی مفید است.

 زردچوبه برای کنترل قند خون و پیشگیری از دیابت بارداری مفید است.

 

پیش از مصرف زردچوبه در دوران بارداری حتما با پزشک خود نیز مشورت کنید.

 

18. کاهش افسردگی

زردچوبه به علت داشتن خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی در کاهش افسردگی موثر است. مطالعات نشان داده است که مصرف زردچوبه در کنار داروهای ضد افسردگی، اثربخشی آنها را افزایش می‌دهد.

 

19. درمان فشار خون بالا

اگر فشار خون بالایی دارید، می‌توانید زردچوبه را به رژیم غذایی خود اضافه کنید زیرا باعث کاهش طبیعی فشار خون می‌شود و جریان خون قلب را منظم میکند. بنابراین زردچوبه می‌تواند یک درمان طبیعی برای کنترل فشار خون بالا باشد.

 

20. سلامت قلب

زردچوبه به منظور جلوگیری از بیماری های مختلف قلب مانند گرفتگی عروق، به پاکسازی شریان‌های مسدود شده و کاهش التهاب کمک می کند. این گیاه خطر حملات قلبی و سکته مغزی را با جلوگیری از تشکیل پلاک در دیواره عروق قلبی و کاهش کلسترول را پایین می آورد. به طور کلی استفاده از زردچوبه منجر به سلامت قلب می شود.

 

21. سرطان

مطالعات نشان داده که کورکومین موجود در زردچوبه برای درمان انواع سرطان به ویژه سرطان کولن مفید بوده و متاستاز سلول های سرطانی را کاهش می دهد.

 

22. آرتروز و پوکی استخوان

کورکومین به عنوان یک ضد التهاب قوی برای التهاب مفاصل شناخته می شود که می تواند برای درمان پوکی استخوان و آرتروز مفید باشد.

مطالعات نشان داده که کورکومین حتی بهتر از داروهای ضد التهابی برای درمان بیماری ها عمل می کند.

 

23. معده و دستگاه گوارش

کورکومین موجود در زردچوبه برای درمان معده درد، زخم معده، یبوست و سندرم روده تحریک پذیر مفید است، همچنین زردچوبه به بهبود هضم غذا کمک می کند.

 

24. کلسترول و چربی خون

کورکومین موجود در زردچوبه یکی از بهترین داروها برای کاهش کلسترول و تری گلیسیرید بالای خون می باشد. داروهای استاتین برای درمان چربی خون استفاده می شوند که به کلیه ها و کبد آسیب می رسانند زردچوبه بهترین جایگزین آن ها برای درمان کلسترول و چربی بالای خون می باشد.

 

25. قاعدگی

زردچوبه یکی از بهترین روش های طبیعی برای درمان مشکلات شدید قاعدگی و سندروم پیش از قاعدگی می باشد.

 

26. درمان سرفه با زردچوبه

کورکومین به عنوان یک عامل ضد باکتری، ضد التهابی و ضد ویروسی عمل می‌کند و می‌تواند به جلوگیری از بسیاری از بیماری‌ها مانند سرفه، سرماخوردگی و غیره کمک کند. برای استفاده از زردچوبه جهت درمان سرفه مطابق با روش زیر عمل کنید:

 

مواد لازم:

۱ قاشق چایخوری پودر زردچوبه

۱ قاشق چایخوری دانه‌ی زنیان رومی

۱ فنجان آب

کمی عسل

 

روش انجام کار:

ابتدا پودر زردچوبه و دانه‌های زنیان رومی را به یک فنجان آب اضافه کنید.

سپس آنها را خوب هم بزنید و به مدت چند دقیقه بجوشانید تا میزان آب به نصف کاهش پیدا کند.

در نهایت برای از بین بردن سرفه، آن را با عسل ترکیب کنید و محلول حاصل را ۲ تا ۳ بار در روز استفاده کنید.

 

27. آلزایمر

در طب سنتی زردچوبه اغلب برای تقویت حافظه و افزایش تمرکز استفاده می شود بنابراین یکی از بهترین مواد طبیعی برای درمان آلزایمر و زوال عقل شناخته می شود.

مطالعات متعدد نشان داده است که کورکومین موجود در زردچوبه در پاکسازی پلاک آمیلوئید که عامل اصلی آلزایمر می باشد بسیار مفید است.

 

28. خواص دمنوش، جوشانده و چای زردچوبه

 چای زردچوبه برای درمان پوکی استخوان و آرتروز مفید می باشد.

 چای زردچوبه غنی از آنتی اکسیدان می باشد که می تواند برای پیشگیری و درمان آلزایمر مفید باشد.

 دمنوش زردچوبه برای پیشگیری و درمان انواع سرطان ها مفید می باشد.

 جوشانده زردچوبه می تواند باعث کاهش کلسترول و چربی خون بالا شود.

چای زردچوبه می تواند برای سم زدایی از کبد مفید باشد و به درمان کبد چرب کمک کند.

 

طرز تهیه چای و جوشانده زردچوبه

نصف قاشق چایخوری پودر زردچوبه را به دو فنجان آب جوش اضافه کنید و بگذارید 10 دقیقه بماند تا دم بکشد و در نهایت مقداری زنجبیل یا عسل را به چای زردچوبه اضافه کنید و بخورید.

 

29. درمان اسهال

زردچوبه در درمان اسهال هم بسیار موثر است زیرا خواص آنتی باکتریال و ضد ویروسی آن باعث کشتن باکتری‌های عفونی، ویروس و انگل‌های روده می‌شود که عامل بروز اسهال هستند. برای درمان اسهال، می‌توانید زردچوبه را در آب ساده یا شیر مخلوط کرده و آن را به طور منظم میل کنید.

 

خواص زردچوبه برای پوست و مو,خواص زردچوبه

چای زردچوبه برای درمان پوکی استخوان و آرتروز مفید می باشد

 

30. خواص روغن زردچوبه

روغن زردچوبه برای درمان سرطان کولون، سرطان خون و پستان، درمان گرفنگی بینی در سرماخوردگی، درمان صرع، سلامت کبد و درمان کبد چرب، جلوگیری از آرتروز و درمان افسردگی و اضطراب مفید می باشد.

 

عوارض و مضرات زردچوبه

بعضی افراد واکنش های آلرژیک نسبت به زردچوبه نشان می دهند که با علائمی مانند حالت تهوع، اسهال، فشار خون پایین و انقباضات رحم در زنان باردار می شود.

 

زردچوبه ممکن است با داروهای ضد انعقادی مانند آسپرین، کلوپیدوگرل و وارفارین تداخل دارویی ایجاد کند.

 

 زردچوبه در صورتی که به مدت ۸ ماه به طور موضعی یا خوراکی مورد مصرف قرار بگیرد، خطری ندارد.

 زردچوبه در صورتی که به عنوان دهانشویه یا برای تنقیه در مدت زمان کوتاهی استفاده شود، خطری ندارد.

 

 زردچوبه اغلب عوارض جانبی ایجاد نمی کند؛ با این حال، تعداد کمی از آدم‌ها ممکن است ناراحتی معده، سرگیجه، تهوع یا اسهال را تجربه کنند.

 

 در یک گزارش، فردی که مقادیر زیادی از زردچوبه را مصرف کرده بود (بیش از ۱۵۰۰ میلی‌گرم و دو بار در روز) ضربان قلب غیر طبیعی را تجربه کرد. با این وجود، مشخص نیست که آیا این ادویه دلیل اصلی بروز این تاثیر نامطلوب بوده‌است یا نه. تا زمانی که مطالعات بیش‌تری انجام شود، از مصرف پودر زردچوبه به میزان زیاد اجتناب کنید.

 

با این حال مهم ترین عوارض جانبی یا مضرات احتمالی زردچوبه در ادامه می آیند.

 

 مشکلات مربوط به کیسه صفرا

پودر زردچوبه می‌تواند مشکلات کیسه صفرا را بدتر کند. از مصرف پودر زردچوبه پرهیز کنید اگر از سنگ های صفراوی یا انسداد مجرای صفراوی رنج می برید.

 

 بارداری و شیر دادن به نوزاد

در دوران بارداری و زمانی که به نوزادتان شیر می دهید، مصرف زردچوبه به صورت خوراکی و در همان مقداری که در غذاها استفاده می‌شود، خطری ندارد. با این وجود، مصرف زردچوبه به صورت دارویی در طی بارداری، بدون خطر به نظر نمی‌رسد. این ادویه ممکن است رحم را تحریک کند یا سبب خونریزی شود، مشکلاتی که بارداری را در معرض خطر قرار می‌دهد. در هنگام بارداری از مصرف زردچوبه به صورت دارویی پرهیز کنید. اگر چه شواهد کافی برای ارزیابی ایمن بودن مصرف دارویی این ادویه در دوره‌ی شیردهی وجود ندارد، اما بهتر است از مصرف آن پرهیز کنید.

 

 مشکل خونریزی

مصرف پودر زردچوبه ممکن است روند لخته شدن خون را کند کند. این تاثیر باعث افزایش خطر خونریزی و بروز کبودی در افراد مبتلا به اختلالات خونریزی می شود.

 

 بیماری بازگشت اسید به مری

زردچوبه ممکن است باعث ناراحتی معده در برخی از افراد شود. این ماده باعث می‌شود که مشکلات معده از جمله بیماری بازگشت اسید به مری بدتر شود. از مصرف زردچوبه پرهیز کنید اگر علائم این بیماری گوارشی بدتر شد.

 

 دیابت

کورکومین موجود در زردچوبه ممکن است قند خون را در افراد مبتلا به دیابت کاهش دهد. افراد مبتلا به دیابت باید آن را با احتیاط مصرف کنند، زیرا باعث می‌شود که قند خون بیش از اندازه پایین بیاید.

 

 برخی از مشکلات مربوط به هورمون‌ها مانند سرطان رحم، سرطان پستان، سرطان تخمدان، فیبروم رحم یا اندومتریوز

کورکومین موجود در زردچوبه می‌تواند به عنوان استروژن عمل کند. در تئوری، زردچوبه ممکن است اختلالات حساس به هورمون را بدتر کند. با این حال، مطالعات متعددی نشان می‌دهند که این پودر باعث کاهش اثرات هورمون استروژن بر برخی از سلول‌های سرطانی حساس به هورمون می‌شود. از این رو، زردچوبه ممکن است برای برخی از مشکلات حساس به هورمون سودمند باشد. البته اگر از اختلالاتی که در اثر مواجهه با هورمون‌ها بدتر می‌شوند، رنج می‌برید، بهتر است تا زمانی که موضوع روشن‌تر شود، با احتیاط از آن استفاده کنید.

 

 کمبود آهن

مصرف زردچوبه به میزان زیاد ممکن است از جذب آهن توسط بدن جلوگیری کند. از این رو افرادی که از کمبود آهن رنج می‌برند، باید با احتیاط این ادویه را مصرف کنند.

 

 نازایی

زردچوبه می‌تواند باعث کاهش سطح تستوسترون و کاهش حرکت اسپرم در مردان شود. این امر می‌تواند باروری را کاهش دهد. افرادی که قصد بچه‌دار شدن دارند، بهتر است از زردچوبه محتاطانه استفاده کنند.

 

 جراحی

زردچوبه ممکن است فرآیند لخته شدن خون را کند کنَد. این امر باعث خونریزی بیش از حد در طول جراحی و بعد از آن می‌شود. قبل از عمل جراحی، دست کم به مدت ۱۵ روز میزان مصرف خود را کاهش دهید.

 

ارزش غذایی زردچوبه

    کالری : 354

    فیبر : 21 گرم

    کربوهیدرات : 65 گرم

    پروتئین : 8 گرم

    چربی : 10 گرم

 

گردآوری: بخش آشپزی