مجله آشپزی غذای خانگی مامان پز قم

1397/10/04

آیا می دانید مضرات نوشابه چیست؟



مضرات نوشابه بر کسی پوشیده نیست اما چرای آن برای بسیاری از ما مبهم است. دلایلی که برای نامناسب بودن نوشابه برای سلامتی بیان می شود بسیار زیاد است که از جمله آن می توان به قند بالا، شیرینی های مصنوعی، کافئین، فروکتوز بالا و ... اشاره کرد و باید به دنبال جایگزین مناسبی برای نوشابه بود.

 

به طور متوسط ایرانی‌ها حدود ۴۲ لیتر نوشابه در سال را می‌نوشند که این آماری عجیب و وحشتناک است. وحشتناک بودن این آمار در جایی روشن می‌شود که بدانیم مصرف متوسط نوشابه در جهان حدود ۱۰ لیتر است و هر ایرانی به طور متوسط ۴ برابر میانگین جهانی نوشابه مصرف می‌کند. برخی افراد پا را فراتر از نوشیدن به صورت تفریحی گذاشته و بیشتر از آب نوشابه می‌خورند و برخی حتی آب را به طور کامل کنار گذاشته و فقط نوشابه می‌نوشند.

 

قند بالا، شیرینی های مصنوعی، کافئین، فروکتوز بالا و ... دلایل مضر بودن نوشابه است

 

با توجه به مصرف مداوم نوشابه در کشورمان لازم است تا بدانیم که چگونه این نوشیدنی‌ها می‌توانند بر روی بدن انسان تأثیر بگذارند. نوشابه، نوشیدنی گازدار و ... هرگونه که آن را نامگذاری کنیم در صورتی که مصرف کننده و طرفدار آن هستید، باید با هم صحبت کنیم!

 

آیا نوشابه برای سلامت شما مضر است؟

حتما می توانید پاسخ من را از تیتر این مقاله بدانید اما من می خواهم پایم را فراتر بگذارم! من حتی می گویم با کمی تحقیق کاملا مشخص می شود که حتی مصرف متعادل و معمولی نوشابه برای شما خطرناک است.

 

خب حتما همه می‌گویند که مصرف هرچیزی به اندازه مشکلی ایجاد نمی‌کند که البته من در بیشتر موارد با آن‌ها موافقم، اما وقتی صحبت از نوشابه می‌شود، مقدار شکر و افزودنی های نوشابه چنان زیاد است که باعث می شود من به این نتیجه برسم که مصرف متعادلی در نوشابه وجود ندارد به خصوص این که بطری‌های ما حداقل ۳۰۰ سی سی نوشابه در درون خود دارند و همین نوشابه ها گاهی در سایز‌های بزرگتر نیز مصرف می شوند.

 

محققان کار زیادی در مورد مضرات نوشابه انجام نداده‌اند و تحقیقات زیادی بر روی این موضوع انجام نشده است اما می‌دانیم که شکر هیچ منفعتی برای سلامتی ندارد و فقط ضرر است؛ به خصوص وقتی که در قالب نوشابه قرار می‌گیرد ضرر آن بیش از پیش می‌شود.

 

در این مقاله به ۱۰ دلیلی اشاره می کنیم که به شما اثبات می کند حتی خوردن گه گاه نوشابه به خطرات آن نمی‌ارزد و همچنین در همین مقاله به نوشیدنی های سالم تر نیز اشاره خواهیم کرد.

 

مضرات نوشابه و ۱۰ دلیل برای پرهیز از  آن 

۱- قند بالا

یک بطری نوشابه به طور متوسط شامل ۱۰ قاشق چایی خوری شکر است. این مقدار شکر به خصوص در مایعات باعث افزایش سریع قند خون می‌شود که نتیجه آن ایجاد واکنش انسولینی در بدن است. در بلند مدت همچنین افراد به سبب استفاده از نوشابه ممکن است شاهد بیماری دیابت و یا مقاومت به انسولین باشند. با این حال در این قسمت به افزایش وزن و دیگر مشکلات سلامت در بدن که حاصل از قند موجود در نوشابه است اشاره نکردیم! شرکت‌های تولید کننده نوشابه بیشترین مصرف کنندگان شکر در جهان هستند. بدتر از همه این‌ها این است که قند موجود در نوشابه ها در قالب شربت ذرت با فروکتوز بالا ارائه می شوند.

 

یک بطری نوشابه به طور متوسط شامل ۱۰ قاشق چایی خوری شکر است

 

۲- فسفریک اسید

نوشابه دارای فسفریک اسید است که در توانایی بدن در جذب کلسیم تداخل ایجاد می‌کند و می‌تواند باعث ایجاد پوکی استخوان، کرم خوردگی دندان و نرمی استخوان ‌شود. فسفریک اسید همچنین با اسید معده در تماس قرار می گیرد و گوارش را کند می کند و جذب مواد غذایی را با مشکل مواجه می سازد.

 

۳- شیرینی های مصنوعی

در تولید نوشابه از آسپارتام به عنوان قند استفاده می شود که می تواند بدتر و زیان آورتر از قند باشد. این نوع شیرینی مصنوعی تقریبا با صدها مشکل سلامتی گوناگون از جمله تشنج، ام اس، تومور مغزی، دیابت و اختلالات عاطفی مرتبط است. این نوع شیرینی در گرما به متانول تبدیل می‌شود و سپس به فرمالدهید و اسید فرمیک تبدیل می گردد. مصرف نوشابه احتمال ابتلا به سندروم نشانگان سوخت و سازی بدن را افزایش می دهد که این سندروم ‌باعث افزایش چاقی، افزایش قند خون و افزایش کلسترول می شود. نوشیدنی هایی هستند که از شیرینی استویا بهره می گیرند و خطر کمتری دارند اما باز هم من استفاده از این نوع نوشیدنی ها را به جای استفاده از آب ساده و یا نوشیدنی های سالم تر پیشنهاد نمی کنم.

 

در تولید نوشابه از آسپارتام به عنوان قند استفاده می شود

 

۴- کافئین بالا

بیشتر نوشابه‌ها دارای کافئین هستند که می‌تواند باعث ایجاد انواع خاصی از سرطان، تومور سینه، ضربان نامنظم قلب، فشار خون بالا و مشکلات دیگر شود.

 

۵- آب نامرغوب

یکی دیگر از مضرات نوشابه به آب نامرغوب آن بازمی‌گردد. آبی که از آن در تولید نوشابه‌ها استفاده می‌شود دارای کلر، فلوراید و نیز مقادیری از مواد سنگین است.

 

۶- چاق شدن

محققان هاروارد اخیرا به این نتیجه رسیده‌اند که مصرف نوشابه با چاقی در ارتباط است. تحقیقات بر روی افراد ۱۲ ساله نشان داد کسانی که نوشابه مصرف می‌کنند چاق‌تر از کسانی هستند که مصرف نوشابه ندارند؛ و در هر وعده نوشابه که روزانه مصرف می‌شود خطر ابتلا به چاقی ۱.۶ برابر افزایش می یابد.

 

۷- فروکتوز اضافی

نوشابه دارای مقادیر زیادی شربت ذرت با فروکتوز بالا است و همانگونه که از اسمش پیداست از ذرت نشأت می گیرد. بیشتر این ذرت‌ها حاصل اصلاح ژنتیکی هستند و هیچ تحقیق بلند مدتی درباره سلامت اصلاح ژنتیکی انجام نشده است. دلیل آن این است که به طور کلی اصلاح ژنتیکی محصولات زراعی از دهه ۱۹۹۰ آغاز گشته است. همچنین در روند تولید شربت ذرت با فروکتوز بالا ردپایی از جیوه دیده می شود. جیوه یک فلز سنگین است که می تواند مسبب مشکلات گوناگون در سلامت افراد شود.

 

نوشابه دارای مقادیر زیادی شربت ذرت با فروکتوز بالا است

 

۸- فقر مواد غذایی مفید

در واقع هیچ ارزش غذایی در نوشابه وجود ندارد. نوشابه نه تنها تأثیرات وحشتناکی بر روی بدن می گذارد بلکه هیچ رد پایی از هیچ گونه تأثیر مثبتی در آن دیده نمی شود. نوشابه یک ماده غیر طبیعیست که به بدن آسیب می رساند.

 

۹- کاهش آب بدن

اگرچه نوشابه ممکن است باعث ایجاد حس تازگی شود اما به سبب حجم بالای شکر، سدیم و کافئینی که داراست آب بدن را کاهش می دهد. استفاده از نوشابه در بلند مدت می تواند باعث کاهش آب بدن به صورت مزمن شود.

 

نوشابه به سبب حجم بالای شکر، سدیم و کافئینی که داراست آب بدن را کاهش می دهد

 

۱۰- مضر برای دندان ها

مصرف نوشابه به طور طبیعی باعث بزرگ شدن پلاک دندان می شود که نتیجه آن کرم خوردگی دندان و نیز ایجاد مشکلاتی در لثه است.

 

جایگزین های سالم برای نوشابه

می‌دانم که برای کسانی که روزانه نوشابه مصرف می‌کنند ترک ناگهانی آن سخت است. این موضوع زمانی اهمیت بالایی پیدا می‌کند که فکر کنیم چقدر قند می‌تواند بدن را تحت تأثیر قرار دهد و باعث ایجاد واکنشی گردد که ترک آن سخت باشد.

 

اگر شما یک نوشابه‌خور حرفه‌ای هستید و برای رهایی از مضرات نوشابه به دنبال جایگزین‌های سالمی برای آن می‌گردید نگران نباشید چرا که گزینه‌های فراوانی پیش روی شماست. نکته اینجاست که باید گزینه‌های جدید را همراهتان داشته باشید تا زمانی که نیاز به قند پیدا کردید از آن ها استفاده کنید.

 

آب میوه

الزامی نیست که آنها را از بیرون خریداری کنید بلکه می‌توانید خودتان نیز آنها را تهیه و مصرف نمایید.

 

آب کفیر

آب کفیر دارای گاز و شیرینی مشابه با نوشابه بوده اما در عین حال پروبیوتیک می‌باشد.

 

کامبوچا

مانند کفیر می‌توانید کامبوچا را در منزل تهیه نمایید. این ماده گاز طبیعی دارد و مملو از ویتامین است.

 

لیموناد زردچوبه یخ

این نوشیدنی ملایم، طراوت بخش و نسبتا شیرین برای روزهای گرم تابستانی عالی است. شما شاید ندانید که چقدر این نوشیدنی برای شما مفید است. دقیقا بر خلاف نوشابه!

 

لیموناد زردچوبه یخ، نوشیدنی طراوت بخش و نسبتا شیرین برای روزهای گرم تابستانی عالی است

 

نظر شما در مورد مضرات نوشابه چیست؟ آیا شما با نیز با گهگاه خوردن نوشابه هم مخالفید یا معتقدید نوشابه گهگاه اشکالی ندارد؟ دیدگاه‌های خود را با ما درمیان بگذارید.

 

منبع : setare.com