طرز تهیه پلو شوشتری به روش های متفاوت
- مجموعه: آموزش انواع غذاها
طرز تهیه برنج شوشتری، طعمی متفاوت از پلو
برنج شوشتری چیست ؟
پلوی شوشتری یکی از غذاهای سنتی و خوشمزه ایرانی است که اصالتاً متعلق به شهر شوشتر در استان خوزستان است. این غذا از ترکیب برنج، لوبیا چشم سیاه، پیاز داغ، شوید، سیر و ادویه های مناسب تهیه می شود. پلو شوشتری به دلیل طعم و عطر بی نظیرش، طرفداران زیادی در سراسر ایران دارد.
برای طرز تهیه پلو شوشتری اصل روش های متفاوتی موجود می باشد، شما می توانید آن را با مرغ تکه ای درشت، مرغ ریز خرد شده و یا مرغ ریش ریش، با گوشت قلقلی، گوشت چرخ کرده و حتی کنسرو ماهی تهیه کنید.
طرز تهیه پلو شوشتری با مرغ :
مواد لازم برای 4 نفر :
سینه مرغ | 1 عدد کامل |
برنج | 3 پیمانه |
لوبیا چشم بلبلی | 1 پیمانه |
سیر | 2-3 حبه |
شوید تازه | 200 گرم |
پیاز درشت | 2 عدد |
نمک و فلفل سیاه | به مقدار لازم |
زردچوبه | به مقدار لازم |
پودر دارچین | به مقدار لازم |
فلفل قرمز | به مقدار لازم |
پودر پاپریکا | به مقدار لازم |
زعفران دم کرده | به مقدار لازم |
پودر لیمو عمانی | به مقدار لازم |
طرز تهیه پلو شوشتری با مرغ :
ابتدا لوبیاها را تمیز کرده و از شب قبل خیس کنید، سپس برنج را تمیز کنید، بشویید و آن را خیس کنید. لوبیاها را بپزید و کنار بگذارید. مرغ ها را به صورت مکعبی خرد کنید با نمک و فلفل و پودر پاپریکا و زعفران مزه دار کنید. پیازها را ریز خرد کنید و با روغن داخل تابه ای تفت بدهید. زمانی که پیازها تفت داده شد، سیر رنده شده را به آن اضافه کنید و تفت بدهید. زردچوبه، فلفل، دارچین، نمک و مقداری پودر لیموعمانی را به آن اضافه کنید و هم بزنید. مرغ ها را به آن اضافه کنید و تفت بدهید. مقدار کمی آب به آن اضافه کنید تا بپزند، اجازه بدهید آب آن کاملا کشیده شود.
قابلمه ای مناسب را آب کنید و زمانی که جوش آمد برنج را به همراه نمک و به آن اضافه کنید. زمانی که آب برنج جوشید، شوید تازه خرد شده و یا شوید خشک و لوبیاهای پخته شده را به آن اضافه کنید و به آرامی هم بزنید. زمانی که اطراف برنج نرم و وسط آن کمی سفت بود آن را آبکش کنید.
داخل قابلمه مقداری روغن بریزید و زمانی مه داغ شد ته دیگ مورد نظر را به آن اضافه کنید و برنج و مواد مرغ را به صورت لایه لایه داخل قابلمه بریزید و روی آن زعفران آب کرده و مقداری روغن بریزید و دمکنی قرار بدهید و زمانی که بخار کرد، شعله را کم کنید.
در این دستور می توانید از مرغ ریش ریش استفاده کنید به این صورت که ابتدا مرغ را با پیاز و نمک و فلفل و زردچوبه و زعفران بپزید و بعد آن را به صورت ریش خرد کنید. و بعد از سرخ کردن پیاز و سیر و به آن اضافه کنید.
طرز تهیه پلوشوشتری با گوشت قلقلی :
برای تهیه پلوشوشتری با گوشت قلقلی، در این دستور ابتدا لوبیاهیا خیس خورده را بپزید و برنج را خیس کنید. گوشت را با یک عدد پیاز رنده شده، نمک، فلفل و زردچوبه ورز بدهید و سپس آن را به صورت قلقلی در آورید و داخل روغن تفت بدهید و از آن خارج کنید، سپس پیاز و سیر را ریز خرد کنید و تفت بدهید، ادویه های لازم مانند: زردچوبه، فلفل سیاه، پودر پاپریکا، نمک و دارچین را به آن اضافه کنید و تفت بدهید. زیر آن را خاموش کنید. برنج را مانند دستور بالا تهیه کنید و در پایان آن ها را به صورت لایه ای داخل قابلمه بریزید و روی آن روغن و زعفران آب کرده بریزید و دم بگذارید.
طرز تهیه پلو شوشتری با گوشت چرخ کرده :
برای تهیه پلو شوشتری با گوشت چرخ کرده، بعد از پختن لوبیاها و خیس کردن برنج، پیاز را ریز خرد کنید و با مقداری روغن تفت بدهید، زمانی که سبک شد، سیر رنده شده را به آن اضافه کنید و تفت بدهید. گوشت چرخ کرده را به آن اضافه کنید ادویه هایی مانند: نمک، فلفل، پودر پاپریکا، زردچوبه، زعفران، پودر دارچین را به آن اضافه کنید و تفت بدهید. سپس برنج را مانند دستور بالا تهیه کنید. بعد از قرار دادن ته دیگ در قابلمه برنج و مواد گوشتی را به صورت لایه لایه داخل قابلمه بریزید.
طرز تهیه پلو شوشتری با کنسرو ماهی :
برای تهیه پلو شوشتری با کنسرو ماهی، برنج و شوید و لوبیا را پخته و آماده کنید و کنسرو ماهی را بجوشانید و در هنگام سرو با برنج در ظرف های جدا بکشید. می توانید آن را در پایان با برنج مخلوط کنید.
نکاتی برای تهیه پلو شوستری :
• برای پخت پلو شوشتری می توانید شوید و لوبیا پخته شده را به مرغ و یا گوشت تفت داده شده اضافه کنید و آن ها را با هم تفت بدهید و به صورت لایه ای با برنج داخل قابلمه بریزید. اما پیشنهاد می شود شوید، و لوبیا پخته شده را داخل آب برنج بریزید تا به صورت یکنواخت داخل برنج پخش شوند.
• برای طعم بهتر حتما از زعفران استفاده کنید.
• برای خوش رنگ تر شدن برنج می توانید داخل آب برنج مقداری زردچوبه بریزید.
• دقت کنید لوبیا بعد از پخت نباید له شوند و باید فقط پخته شوند.
• برای تزیین پلو شوشتری می توانید از زرشک، خلال پسته و خلال بادام استفاده کنید.
• اگر از شوید خشک استفاده می کنید میزان آن حدود 3-4 قاشق می باشد. البته میزان شوید (چه تازه و چه خشک) را با توجه به سلیقه ی خود کم و یا زیاد کنید.
• سیر و زعفران در این غذا از مواد اصلی می باشد. و استفاده از آن الزامی است. میزان آن ها را می توانید با توجه به ذائقه ی خودتان کم و یا زیاد کنید.
سرو پلو شوشتری:
برای سرو پلو شوشتری می توانید از ماهی سرخ شده و یا انواع خورشت استفاده کنید.
آن را می توانید به همراه ماست، سالاد و ترشی میل کنید.
سخن پایانی:
برنج شوشتری، یکی از غذاهای سنتی و خوشمزه ایرانی است که اصالتا به شهر شوشتر بر می گردد. این پلو یکی از پلوهای مخلوط با طعمی متفاوت است که علاقه مندان به پلوهای مخلوط می توانند آن را تهیه کنند و از خوردن آن لذت ببرند.
گردآوری: بخش آشپزی