مجله آشپزی غذای خانگی مامان پز قم

1400/02/15

آشنایی با خواص و مضرات مصرف تربچه



فواید تربچه برای بدن, خواص و مزایای درمانی تربچه, طبع تربچه

خواص تربچه و آب تربچه

 

خواص و فواید تربچه

تربچه سرشار از فیبر، موادمعدنی و ویتامین های مورد نیاز بدن است و یکی از بهترین سبزیجات برای تقویت سیستم ایمنی ، پاکسازی بدن و افزایش سوخت و ساز چربی است.

تربچه از خانواده شب بوها است که دارای ریشه های خوراکی می باشد و در دسته بندی صیفی جات قرار میگیرد. تربچه سرشار از فیبر و مواد معدنی و ویتامین های مورد نیاز بدن است.

سعی کنید همیشه از تربچه کنار سبزی خوردن استفاده کنید. اگر جزو طرفداران تهیه اسموتی هستید میتوانید یک تا دو عدد تربچه را به ترکیب اسموتی روزانه خود برای پاکسازی بدن و افزایش متابولیسم اضافه کنید. 

 

فواید تربچه برای بدن

تربچه سرشار از ویتامین های c ،  k ، B6  ، نیاسین و فولات است . نکته قابل توجه برای افرادی که به دنبال تقویت سیستم ایمنی بدن هستند این است که  برگ های این گیاه 6 برابر بیشتر از ریشه آن داری ویتامین C است بنابراین اگر هدفتان تقویت سیستم ایمنی بدن است حتما تربچه را به همراه برگ آن استفاده کنید.

 

تربچه سرشار است از مواد معدنی از جمله کلسیم، پتاسیم ، مس، اسید فولیک و آنتوسیانین که نوعی آنتی اکسیدان قوی است. 

 

مصرف تربچه در سبد غذایی ، باعث حرکت آسان روده می شود ، در نتیجه منجر به بهبود تدریجی اشتها و پیشگیری از یبوست خواهد شد. 

 

خواص تربچه قرمز, خواص تربچه و محل رشد آن, آشنایی با خواص تربچه

طبع تربچه گرم و خشک می باشد

 

طبع تربچه در طب سنتی

طبع تربچه از نظر طب سنتی ایران گرم و خشک است.

مصلح تربچه از دیدگاه طب سنتی مصرف آن همراه نمک یا عسل یا زیره ای است که در سرکه خیسانده شده باشد. 

 

خواص آب تربچه

بهتر است برای آب گیری از تربچه کوچک و جوان به همراه برگ استفاده کنید. آب تربچه طعم تندی دارد و بهتر است همراه با سایر میوه جات و سبزیجات استفاده شود. 

 نوشیدن آب تربچه به کاهش تب و التهاب کمک میکند.

آب تربچه خام برای پاک کنندگی و نرم کردن مخاط بدن از جمله مخاط های بینی،سلول ها،مجاری معده،کیسه صفرا،کبد،روده ها،کلیه و ریه ها ، همچنین برای معالجه روماتیسم قابل استفاده است. 

 

آب تربچه موجب روشن شدن رنگ چهره ، افزایش نیرو ، رفع گرفتگی کبد ، از بین بردن سنگ صفرا و کلیه ، آلرژیها و خارشها ، کهیر ، یرقان و سرفه های خشک می شود.

 

مصرف روزانه ی ترکیب یک قاشق مرباخوری آب تربچه به همراه یک قاشق مرباخوری عسل ، سه بار در روز ،برای درمان بیماری هایی مانند سرفه معمولی ، سیاه سرفه ، گلودرد و ناراحتی ریوی بسیار مفید است.

 

طبع تربچه, خواص تربچه در طب سنت

خواص تربچه

 

خواص تربچه

• تنظیم متابولیسم و افزایش سوخت و ساز چربی

• پیشگیری از بروز سرطان  از جمله سرطان کولون ، پروستات و سینه ، کلیه ، معده

• خاصیت نرم کنندگی اخلاط  بدن بخصوص در مخاط های بینی، سلول ها و ریه ها با آب تربچه

• کمک به درمان رماتیسم.

• بهبود گردش خون

• کاهش تب

• روشن  کننده رنگ صورت

• پیشگیری از فعالیت آنزیمی که باعث تشکیل جرم دندان می شود

• یشگیری از پوسیدگی و افتادن دندان ها

• بوی تربچه برای سینوس ها مفید است.

• پیشگیری از لخته شدن خون

• تاثیر مثبت در از بین بردن سلولهای سرطانی در روش شیمی درمانی

• کاهش قند خون و مفید برای دیابتی ها

• تربچه ادرار آور است و در بهبود مشکلات دستگاه ادراری کمک میکند

• مقدار بالای فیبر تربچه به هضم غذا و جذب آب و رفع یبوست کمک می کند و مصرف منظم آن از ایجاد یا گسترش بواسیر پیشگیری می کند.

 

 طبع تربچه, خواص تربچه در طب سنتی, خواص تربچه برای دیابت

کاهش وزن با تربچه

 

کاهش وزن و لاغری با تربچه

تربچه سرشار از فیبر غذایی است و خاصیت چربی سوزی و سیر کنندگی دارد بنابراین  یکی از مواد غذایی مفید برای کاهش وزن است.

 

تقویت مو با تربچه

استفاده از آب تربچه به صورت موضعی باعث افزایش انتقال جریان خون به سر شده و به تقویت پیاز مو کمک کرده وباعث رویش مجدد موها میشود.

 

خواص تربچه برای پوست 

تربچه حاوی  ویتامین C ، فسفر، روی و بعضی از ویتامین های گروه B است که برای سلامت پوست بسیار مفید هستند.

 

 آب تربچه به رطوبت رسانی و حفظ آب بین سلولی پوست کمک می کند. برای این منظور ، مقداری تربچه ی له شده را در یک کیسه کتانی قرار داده  و روی پوست صورت بگذارید.

 

یک مشت تخم تربچه را به مدت 15 دقیقه در چهار لیوان آب بجوشانید و سپس کناری بگذارید تا خنک شود. با پنبه از این تونیک روزانه به طور منظم روی دانه های سیاه و لکه ها بمالید. جوشانده تخم تربچه برای از بین بردن دانه های سرسیاه و لکه ها ی صورت مفید است. 

از تونیک تخم تربچه می توان برای کاهش درد و التهاب ناشی از گزیدگی حشرات نیز از این محلول استفاده نمود.

 

از بین بردن کبودی زیر چشم ، اثر ضربه و جای زخم و کک و مک با استفاده از ضماد ترب و عسل

 

مالیدن آب ترب روی پوست از گزش حشرات پیشگیری میکند. 

 

خواص تربچه, فواید تربچه, انواع خواص تربچه

خواص و مزایای درمانی تربچه

 

بهبود کارکرد کبد و کیسه صفرا با تربچه

مصرف تربچه خواص مفیدی برای کبد و صفرا دارد که باعث تنظیم جریان صفرا و بیلیروبین، اسیدها و آنزیم ها می شود. تربچه بیلیروبین  را که عامل ایجاد بیماری یرقان است از خون پاکسازی کرده و کبد را سم زدایی می کند. بعلاوه تربچه حاوی آنزیم هایی شبیه به مایروسیناس ، دیتاستاز و استئار است که برای پیشگیری از عفونت و زخم در کبد و کیسه ی صفرا موثر است.

 

البته استفاده از برگهای تربچه و ترب سیاه برای درمان یرقان بسیار مفید ترند.

 

فواید تربچه برای برونشیت و آسم و اختلالات تنفسی

تربچه خاصیت خلط آور دارد و باعث کاهش خلط سیستم تنفسی از جمله بینی، گلو، نای و شش ها در نتیجه سرماخوردگی ، عفونت و آلرژی می شود.

مصرف روزانه 3 بار و هر بار 1 قاشق مرباخوری آب تربچه به همراه عسل برای درمان بیماری هایی مانند سرفه معمولی، سیاه سرفه ، گلودرد و ناراحتی ریوی مفید است.

 

خواص تخم تربچه

• نوشیدن آب تربچه به کاهش تب و التهاب کمک میکند.ترکیب مقداری تخم تربچه به همراه سکنجبین به پاکسازی معده و درمان مسمومیت کمک میکند.

• نوشیدن آب تربچه به کاهش تب و التهاب کمک میکند.

• تخم تربچه باعث افزایش ترشح شیر مادر میشود.

• اشتها آور و ضد یبوست است 

 

خواص برگ تربچه 

• دم کرده برگ تربچه برای درمان سوزش ادرار استفاده میشود.

• مقدار ویتامین ث در برگ تربچه 6 برابر خود تریچه است و برای درمان سرماخوردگی و تقویت سیستم ایمنی بدن به خصوص در فصل سرما بسیار مفید است.

• تقویت چشم با آب برگ تربچه

• اگر به عنوان سبزی استفاده شود می تواند به هضم غذا کمک کند.

 

خواص تربچه قرمز, خواص تربچه و محل رشد آن, آشنایی با خواص تربچه

مصرف تربچه در بارداری

 

فواید و خطرات مصرف تربچه در بارداری

• مصرف روزانه یک وعده تربچه میتواند مواد مغذی مهمی را برای جنین تامین کند. 

• تربچه غنی از کلسیم است که به رشد استخوان و عضلات جنین  کمک میکند. 

• اسید فولیک موجود در تربچه میتواند مانع از نقص های مادرزادی شود.

 

• شستشوی کامل تربچه قبل از مصرف اهیمت بسیار بالایی دارد. طبق اعلام دانشگاه ایالتی کلرادو، زنان در دوران بارداری میزان ایمنی بدنشان کاهش پیدا میکند ومستعد بیماری میشوند. غذاهایی که در خاک آلوده رشد کرده اند، احتمالاً حاوی توکسوپلاسموز هستند. این میکروب ها ممکن است از سبزیجات خام به بدن منتقل شود و باعث عفونت های مختلف شود. استفاده از سبزیجات خام نشسته ممکن است منجر به افزایش احتمال عفونت سالمونلا و E.coli شود. تب و کم آبی مرتبط با این عفونت ها می تواند بر سلامت کودک شما تاثیر منفی بگذارد. در موارد نادراگر عفونت زیاد شود میتواند باعث سقط جنین، تولد نوزاد مرده و زایمان زودرس شود.

 

ارزش غذایی 100 گرم تربچه

 انرژی (کالری)  16 کیلوکالری 
 کربوهیدرات 3.40 گرم 
پروتئین   0.68 گرم 
چربی  0.10 گرم 
آب  95.27 گرم 
فیبر  1.60 گرم 
قند  1.86 گرم 
کلسترول  0.00 میلی گرم 
ویتامین  K 1.30 میکروگرم
ویتامین  C 14.80 میلی گرم
تیامین (B1) 0.01 میلی گرم
ریبوفلاوین (B2) 0.04 میلی گرم
نیاسین (B3) 0.25 میلی گرم
کولین (B4) 6.50میلی گرم
پانتوتنیک اسید (B5) 0.17 میلی گرم
ویتامینB6  0.07 میلی گرم
فولات (B9) 25.00میکروگرم
کلسیم 25.00 میلی گرم
آهن 0.34 میلی گرم
منیزیم 10.00 میلی گرم
فسفر 20.00 میلی گرم
پتاسیم 233.00 میلی گرم
سدیم 39.00 میلی گرم
روی 0.28 میلی گرم
مس 0.05 میلی گرم
منگنز 0.07 میلی گرم
سلنیم 0.60 میکروگرم

 

گردآوری : بخش آشپزی و تغذیه