مجله آشپزی غذای خانگی مامان پز قم
1397/10/04
طرز تهیه خمير مايه سنتي نان
- مجموعه: آموزش انواع غذاها
آب |
1/2 ليتر |
آرد سفید |
1 کيلو و صد گرم (تقريبآ 12 دسي ليتر) |
مايه ي خمير (يا پودر آن، مايه ي خمير بهتر است) |
50 گرم |
نمک |
3 قاشق چايخوري |
روغن (روغن زيتون بهتر است) | 6 قاشق سوپخوري |
آب را تا 37 درجه سانتيگراد گرم نموده آن را داخل ظرف مخلوط کن بريزيد.
مايه خمير را خورد کرده به آن اضافه کنيد.
روغن و نمک را به آب اضافه کرده، مخلوط کن را بکار بيندازيد و آرد را کم کم به مايه اضافه کنيد، اين کار را ادامه دهيد تا خمير تقريبآ از حالت چسبندگي خارج شود مخلوط کردن خمير معمولآ 10 تا 15 دقيقه وقت لازم دارد، خمير بايد خوب ورز داده شود.
پارچه تميزي را بر روي ظرف مخلوط کن پهن کرده آن را 45 دقيقه به حال خود در مکاني که تقريبآ 37 درجه سانتي گراد حرارت دارد نگهداري کنيد. همان گونه که ميبينيد خمير نان بازاري تقريبآ مثل خمير نان بربري است فقط کمي بيشتر آرد مصرف شده و همچنين نمک آن يک قاشق بيشتر است دليلاش اين است که هرچه خمير نمکاش بيشتر باشد نازک کردن نان راحتتر خواهد بود.
مقداري آرد را بر روي ميز آشپزخانه پخش کنيد، خمير را از ظرف مخلوط کن خارج کرده روي آرد(ميز) بريزيد. دست خود را به آرد آغشته کرده خمير را 10 قسمت کنيد و هر قسمت را بصورت توپ گردي درآورده به روي آرد (ميز) بگذاريد. پارچه تميزي را بر روي آن قرار داده و آن را 15 دقيقه بحالت خود رها کنيد.فر خود را روشن کنيد. حرارت را روي 300 درجه سانتي گراد تنظيم کنيد (بالا ترين درجه ممکن) . حتمآ فقط از شعله بالايي فر براي حرارت فر استفاده کنيد و شعلههاي پاييني فر را خاموش کنيد، با اينکار فر بصورت يک تنور عمل خواهد کرد.10قطعه خمير را يکي يکي با غلتک نان پزي پهن کرده کمي آرد براي اينکار استفاده کنيد تا خمير به ميز نچسبد. آنها را بشکل دايره يا بيضي به اندازهاي پهن کنيد.
که ضخامت آنها تقريبا 3 ميليمتر بشود. اگر قادر به اين کار نبوديد کمي ضخيم تر آنها را آماده کنيد. بوسيله چنگال سوراخهايي را بر روي نان درست کنيد سپس خمير پهن شده را با احتياط برداشته بر روي سيني فر قرار دهيد و آنرا در بالاترين نقطه فر قرار دهيد. بخاطر نزديکي نان به شعلهها بايد مدام نان را زير نظر داشته باشيد.