مجله آشپزی غذای خانگی مامان پز قم

1401/05/27

خوردن مغز گوسفند: مواد مغذی، فواید سلامتی و مضرات



طرز پخت مغز گوسفند, فواید مغز گوسفند و تاثیر ان بر تغذیه

خواص مغز گوسفندی

 

خوردن مغز گوسفند دارای چه فوایدی است و چه مضرات احتمالی دارد؟

مغز گوسفند منبعی عالی برای ویتامین ب 12 است و بخشی از فسفر مورد نیاز بدن را تامین می کند ولی از آنجا که کلسترول بسیار بالایی دارد ، باید در مصرف آن احتیاط لازم را انجام داد. 

از مغز گوسفند میتوان غذاهای متفاوتی تهیه کرد از جمله ساندویچ مغز گوسفند یا خوراک مغز گوسفند. بسیاری بر این باورند که مضرات مغز گوسفند به دلیل کلسترول بالایی که دارد بیشتر از فواید آن است ولی برخی دیگر بر این باورند که مغز سرشار از چربی و پروتئین است و میتواند غذایی سالم به خصوص برای رشد کودکان و نوجوانان باشد.

 

به طور کلی مصرف مواد غذایی چرب  که کلسترول بالایی دارند برای زندگی شهر نشینی که تحرک کم است و کار بدنی سنگین و فعالیت جسمی کافی برای سوزاندن این چربی ها ندارید ، مناسب نیست. 

 

مزاج مغز گوسفند از دیدگاه طب سنتی

از دیدگاه طب سنتی مغز گوسفند مزاج سرد و تر دارد و برای سرد مزاجان مناسب نیست .

مصلح مغز گوسفند ، دارچین ، لیمو و خردل است. 

مغز گوسفند بسیار دیرهضم است برای افرادی که معده ضعیف دارند باید مدتی در آب نمک خوابانده شود و سپس  همراه با نعنا و زنجبیل طبخ شود.

 

ارزش غذایی مغز گوسفند

مغز گوسفند بهترین منبع خوراکی ویتامین ب 12 است و مصرف 25 گرم مغز گوسفند می تواند ویتامین ب12 مورد نیاز روزانه بدن را تامین کند. 

ولی از آنجایی که کلسترول مغز گوسفند  بسیار زیاد است و هر 100 گرم آن 8 برابر کلسترول مورد نیاز روزانه را تامین می کند ، مصرف منظم آن برای سلامت مفید نیست. 

 

هر 100 گرم مغز گوسفند حاوی مواد زیر است :  

کالری  150
چربی   22.2 گرم  معادل 34 درصد مقدار مورد نیاز روزانه DV  
چربی اشباع  5.7 گرم معادل 28% DV
 چربی ترانس  ندارد
 کلسترول  2504 میلی گرم معادل 835% DV
 سدیم    157 میلی گرم معادل 7% DV
 پتاسیم   358 میلی گرم معادل 10% DV
 پروتئین  17 گرم معادل  34% DV
ویتامین ث  38%  DV
آهن  11% DV
ریبوفلاوین  22% DV
ویتامین ب 12      402% DV
منیزیم  6% DV
روی  13% DV
پانتوتنیک اسید  16% DV
کلسیم  2% DV
تیامین  11% DV
نیاسن  23% DV
فسفر  49% DV
مس  24% DV

 

فواید مغز گوسفندی, مغز گوسفند, خواص مغز گوسفند

مواد مغذی مغز گوسفندی

 

مقدار مجاز مصرف مغز گوسفندی

مصرف مغز گوسفند به دلیل محتوای کلسترول بالایی که دارد برای افراد بالای 60 سال مناسب نیست به خصوص اگر درگیر کلسترول و چربی خون بالا باشند. 

در صورتی که زیر 60 سال هستید و مشکل چربی خون ندارید میتوانید حداکثر ماهی 2 بار مغز گوسفند را مصرف نمایید. 

 

برخی از افراد تصور میکنند مصرف آبلیمو ، رب انار یا آبغوره بعد از خوراک مغز گوسفند میتواند چربی آن را خنثی کند ولی کاملا در اشتباهند و مصرف منظم و هفتگی مغز گوسفند میتواند صدمات جبران ناپذیری به سلامت فرد وارد کند.

 

ترشیجات به هیچ عنوان نمیتوانند مانع از رسوب کلسترول در عروق شوند بنابراین باید در مورد مصرف مواد غذایی با کلسترول بالا ، مدیریت لازم را داشته باشید و سعی کنید در طول روز از میوه ها و سبزیجات بیشتری استفاده نمایید. 

 

به طور کلی میتوان گفت مصرف مغز گوسفندی به صورت متعادل در کودکان و نوجوانان در حال رشد میتواند مفید باشد ولی مضراتش برای سنین بالای 20 سال بیشتر از فواید آن است. 

 

فواید مغز گوسفندی

مناسب برای افرادی که دچار کم خوابی هستند و احساس سبکی سر دارند.

مناسب برای افرادی که دچار خشکی مزاج شده اند. 

مناسب برای درمان یبوست. 

بهبود روند درمانی سرسام. 

مناسب برای کوهنوردان و افرادی که قرار است مدت زمان طولانی در حال حرکت باشند. 

 

خوردن مغز گوسفند, طرز تهیه مغز گوسفند, روش پاک کردن مغز گوسفند

مضرات مغز گوسفندی

 

مضرات مغز گوسفند

مغز گوسفند دیرهضم است و مصرف منظم مغز گوسفند در بلند مدت باعث مشکلات گوارشی می شود. 

چربی زیاد مغز گوسفند میتواند باعث بیماری نقرس ، چربی خون ، فشار خون و مشکلات قلبی عروقی شود.

مصرف بیش از حد مغز گوسفند منجر به سکته قلبی و سکته مغزی میشود. 

 

مصرف مغز گوسفند برای چه افرادی ممنوع است؟

- افرادی که دچار تنگی عروق هستند. مغز گوسفند میتواند باعث تشدید انسداد عروق و انفارکتوس قلبی در این افراد شود. 

- افراد مبتلا به دیابت، این افراد مستعد بیماریهای قلبی عروقی هستند.  

- افرادی که کلسترول بالا دارند.

- افرادی که سابقه سکته مغزی یا قلبی دارند. 

- افراد مبتلا به نقرس . مصرف مغز گوسفند باعث افزایش اسید اوریک آن ها شده و بیماریشان را تشدید می کند. 

- افرادی که فشار خون بالا دارند. مصرف غذاهای چرب و پرکلسترول باعث افزایش فشار خون ناگهانی می شود که در این افراد میتواند منجر به پاره شدن عروق مغزی و سکته مغزی شود.

 

گردآوری : بخش تغذیه و آشپزی