مجله آشپزی غذای خانگی مامان پز قم

1400/02/08

دنبلان گوسفندی چگونه طبخ میشود و چه مضراتی دارد؟



خواص دنبلان گوسفندی برای بدنسازی, خواص دنبلان گوسفندی برای شب ادراری, خوردن دنبلان گوسفندی از نظر شرعی

دنبلان گوسفندی

 

درباره خواص دنبلان گوسفندی چه میدانید؟

دنبلان گوسفندی همان بیضه گوسفند نر است که بافتی سفید و چرب دارد و در قدیم برای تقویت قوای جنسی مردان مصرف میشده است.

دنبلان گوسفندی چیست؟

دنبلان گوسفندی یک غده چربی است که جزئی از اندام تناسلی دام نر محسوب میشود. این غده سفید و پرچربی در واقع همان بیضه گوسفند نر است که وزنی حدود 100 گرم دارد.  کباب دنبلان در کشورهای مدیترانه ای، خاورمیانه و ایران قدیم مرسوم  بوده است و برای تقویت اسپرم مردانه و افزایش تستسترون و پرشدن کمر مرد و افزایش احتمال بارداری زنان استفاده میشده است.

 

دنبلان گوسفندی از نظر شرعی

از نظر شرعی تمام حیوانات به دو دسته حلال گوشت و حرام گوشت تقسیم می شوند با این وجود خوردن برخی از اعضای حیوانات حلال گوشت مثل گاو، گوسفند و بز حرام است که دنبلان یکی از اعضای حرام حیوانات محسوب میشود.

دنبلان گوسفندی یا همان بیضه گوسفند نر از دید اسلام و طبق احادیث جزو هفت عضو حرام گوسفند است. بنابراین خوردن دنبلان گوسفندی حرام است.

 

خواص دنبلان گوسفندی

خواصی که درباره دنبلان گوسفندی گفته میشود اغلب عامیانه است و تحقیق علمی ای در این زمینه برای تایید یا تکذیب آن انجام نشده به جز تحقیقی که در باره تاثیر عصاره دنبلان بر فولیکول مو انجام شده است.

 

خواص دنبلان گوسفندی, دنبلان گوسفندی, دنبلان گوسفندی چیست

دنبلان گوسفندی برای افزایش اسپرم

 

تاثیر دنبلان گوسفندی بر افزایش اسپرم :

در هر بار نزدیکی و خروج آب منی در انزال حدود 20 میلیون اسپرم تخلیه میشود که سالم بودن و کیفیت بالای اسپرم و سرعت حرکت اسپرم مردانه نقض موثری در باروری دارد. عملا با افزایش سن و عبور از 30 سالگی میزان تستسترون در بدن مردان کاهش پیدا میکند که باعث  کاهش میل جنسی ، کاهش کیفیت و طول زمان نعوظ می شود. مقدار زیاد تستوسترون در دنبلان گوسفند، گاو و بز میتواند منجر به تقویت اسپرم مردان  شود. هورمون تستسترون در صورت پخته شدن در دمای بالا تجزیه میشود به همین دلیل نباید دنبلات را در دمای بالا و به مدت طولانی پخت.

 

خونساز بودن دنبلان :

دنبلان گوسفندی یک از مواد مغذی است که به دلیل وجود آهن، منیزیم تاثیر بالایی در افزایش  خون سازی دارد و بنابراین یک ماده غذایی مناسب برای بانوان است که حجم خون زیادی در پریود از دست میدهد.

 

تنظیم فشار خون :

دنبلان گوسفندی سرشار از منیزیم است که برای کاهش و تنظیم فشار خون ضروری است. منیزیم برای فشار خون بالا و دیابت مفید است. 

 

مقادیر بالای فسفر :

دنبلان گوسفندی مقادیر بالای فسفر دارد. فسفر در کنار کلسیم از عناصر مهم تشکیل دهنده استخوان و استحکام دندان ها است.

 

منبع سدیم

دنبلان گوسفندی از منابع سدیم  محسوب میشود. سدیم برای تنظیم انقباض عضلات و تنظیم PH بدن ضروری است.

 

تقویت سیستم ایمنی و باروری :

دنبلان مانند گوشت گاو و گوسفند از منابع غنی روی محسوب میشود که نقش مهمی در سلامت و پایداری سیستم ایمنی بدن دارد و به عنوان آنتی اکسیدان برای مبارزه با رادیکالهای آزاد عمل میکند. با این که تاثیر مستقیم دنبلان در باروری اثبات نشده است ولی به عنوان منبع غنی روی میتواند تاثیر مثبتی بر بارداری بگذارد.

 

دنبلان گوسفندی برای تقویت مو :

بر اساس تحقیقاتی که سال 2000، لوین و همکارانش روی عصاره بیضه گوسفند انجام دادند به این نتیجه رسیدند که مواد موجود در دنبلان گوسفند باعث رشد فیبروبلاستی و فاکتور رشد عصبی و مواد آندروژنی می شود که در مجموع به بهبود رشد و تقویت فولیکول های مو کمک میکند. بنابراین میتوان گفت از نظر علمی عصاره دنبلان برای رشد موهای سر و رشد ریش مفید است.

 

فواید دنبلان گوسفندی, مضرات دنبلان گوسفندی, خواص دنبلان گوسفندی

طرز تهیه دنبلان گوسفندی

 

دنبلان گوسفندی چه ضرری دارد

• در کتب مرجع پزشکی دنیا هیچ اثری از استفاده این ماده به عنوان دارو وجود ندارد.

 

• مصرف کبابی و نیم‌پخته اعضای حرام حیوانات نر، خطر ابتلا به تب مالت را به دنبال دارد.

 

• معمولا در حین کباب کردن به تصور جلوگیری از کاهش ارزش غذایی، حرارت بسیار کمی به آن می‌دهند و به صورت نیم پخته آن را مصرف می‌کنند. این امر باعث می‌شود باکتری‌های بیماری‌زای موجود در دنبلان از بین نرود و موجب بیماری در افراد شود.

 

• خوردن دنبلان از نظر شرعی حرام است و از نظر پزشکی خاصیت دارویی اثبات شده ای در برای خواص عامیانه اش ندارد، با خوردن دنبلان، کلیه مواد آندروژنی تشکیل دهنده آن در معده و روده هضم و به مولکول های ساده اولیه شکسته می شود و سپس وارد خون می شود و مانند سایر مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرد. به علاوه دارای مواد زائد و آنتی ژن هایی است که به صورت عامل محرک و بیماری زا می تواند در بدن عمل کند و عوارضی را به دنبال داشته باشد که به صورت دقیق و علمی مورد شناسایی قرار نگرفته است.

 

• مضر بودن خوردن بیضه ها و رحم از نظر خطر انتقال بیماری  بروسلوز  ،اختلالات هورمونی و جنسی ایجاد شده در اثر مصرف بیضه عنوان میشود.

 

مواد لازم کباب دنبلان  

 دنبلان کوچک و جوان  تعدادی 
جگر گوسفندی  یک تکه 
سیر له شده  نصف قاشق غذاخوری 
روغن زیتون  به میزان لازم 
فلفل سیاه   1 قاشق چایخوری 
پودر پاپریکا  1 قاشق غذاخوری 
 زیره  نصف قاشق چایخوری 
نمک   1 قاشق چایخوری 
آبلیمو مقداری

 

طرز تهیه کباب دنبلان

• برای خوشمزه شدن کباب دنبلان بهتر است آن را در کنار جگر گوسفندی کباب کنید تا طعم بهتری بگیرد. 

• دنبلان ریز همیشه طعم بهتری دارد بنابراین برای کباب دنبلان سعی کنید از سایز کوچک آن استفاده کنید.

 

دنبلان گوسفندی, دنبلان گوسفندی چیست, دنبلان گوسفندی برای اسپرم

پاک کردن دنبلان گوسفندی

 

• دنبلان را به صورت طولی از بالا به پایین نصف کنید و سپس پوستش را کاملا جدا کنید. و هر نصفه را دوباره از عرض دو نیم کنید.

 

 فواید دنبلان گوسفندی, مضرات دنبلان گوسفندی, خواص دنبلان گوسفندی

پاک کردن دنبلان گوسفندی

 

• دمای لازم برای پخت دنبلان بیشتر از دمای لازم برای جگر است بنابراین دنبلان را باید ریزتر از جگرخرد کنید و در کاسه ای بریزید.

 

خواص دنبلان گوسفندی, دنبلان گوسفندی, دنبلان گوسفندی چیست

طرز تهیه دنبلان گوسفندی کبابی

 

 • روغن زیتون را به اندازه ای به دنبلان اضافه کنید که تمام سطحش چرب شود . با دست تمام اطراف دنبلان را بچرخانید تا به روغن زیتون آغشته شود.

• سیر له شده و  پودر پاپریکا ، زیره، فلفل سیاه و نمک را اضافه کنید و با دست مخلوط نمایید و کناری بگذارید. 

 • یک تکه جگر را به شکل حبه قندی درشت خرد کنید و به دنبلان اضافه نموده و مخلوط  نمایید.

• آبلیمو را اضافه کرده دوباره مخلوط کنید. 

• حدود 1 ساعت بگذارید استراحت کند و مزه دار شود سپس یکی در میان جگر و دنبلان را به سیخ بکشید و با حرارت کم روی زغال کباب کنید. روی زغال را حتما باید خاکستر گرفته باشد.

 

ارزش غذایی هر 100 گرم دنبلان  

 کالری  135 کیلوکالری 
پروتئین   26 گرم 
کلسترول  375 میلی‌گرم 
سدیم   171 میلی‌گرم 
روی  13% 
پتاسیم   380 میلی‌گرم 
آهن  6% 
فسفر  26% 
منیزیم 3%

 

گردآوری : بخش آشپزی و تغذیه