مجله آشپزی غذای خانگی مامان پز قم

1399/09/23

طرز تهیه شیرینی برنجی ساده و زعفرانی و نکته های پخت آن



 علت ترک خوردن شیرینی برنجی,علت ترک خوردن نان برنجی

نحوه ی درست کردن شیرینی برنجی

 

طرز تهیه شیرینی برنجی خوشمزه

شیرینی برنجی یکی از شیرینی های خوشمزه مناسب عید نوروز است. این شیرینی از ماندگاری بالایی برخوردار است. و بهترین گزینه برای ایام نوروز می باشد. در ادامه با طرز پخت نان برنجی یا همان شیرینی برنجی و نکات تهیه ی آن آشنا می شوید.

شیرینی برنجی:

مواد لازم برای شیرینی برنجی:

 آرد برنج تازه و معطر  1 و دو سوم لیوان فرانسوی دسته دار (250 گرم)
 روغن صاف قنادی  نصف لیوان فرانسوی دسته دار (125 گرم)
 پودر قند نرم و لطیف  نصف لیوان فرانسوی دسته دار
 پودر هل  1 قاشق مرباخوری
 زرده تخم مرغ 1 عدد 
گلاب   یک چهارم لیوان فرانسوی دسته دار
 زعفران دم کرده غلیظ به مقدار دلخواه 
 تخم خرفه، کنجد یا پودر مغز پسته برای تزیین به مقدار لازم 

 

طرزتهیه شیرینی برنجی:

برای درست کردن شیرینی خانگی نان برنجی کرمانشاهی ابتدا باید روغن را صاف کنید. در واقع منظور از روغن صاف قنادی این است که از مغازه فروش لوازم قنادی تهیه کنید اما خودتان در منزل به راحتی می توانید روغن را صاف کنید که کیفیت بهتری هم داشته باشد.

 

برای این کار روغن جامد را روی شعله ملایم گاز آب کنید اما روغن فقط باید آب شود و نجوشد. روغن زمانی صاف می شود که هیچ دانه ای در آن باقی نماند. روغن آب شده را در یک شیشه دردار بریزید و به مدت 1 روز در یخچال بگذارید. یادتان باشد خود کرمانشاهی ها این شیرینی خوشمزه را با روغن حیوانی درست می کنند، اگر شما هم روغن حیوانی دارید به همین ترتیب آن را صاف کنید.

 

موقع درست کردن شیرینی خانگی نان برنجی ابتدا فر را در دمای 150 درجه سانتیگراد روشن کنید تا گرم شود. در این فاصله روغن صاف و پودر قند را با هم مخلوط کنید و با همزن دستی یا برقی آنقدر هم بزنید که یکدست و کرم رنگ شود. وقتی ترکیب روغن و پودر قند یکدست و صاف و کرم رنگ شد، زرده تخم مرغ را که هم دمای محیط است را به آن اضافه کنید و دوباره به مدت یک دقیقه خوب هم بزنید.

 

اکنون آرد برنج و پودر هل را اضافه کنید. حتما از آرد برنج تازه و مرغوب که عطر خوب و خوشی دارد استفاده کنید. کمی هم بزنید و سپس گلاب را کم کم به مخلوط اضافه کنید و همزمان مرتب هم بزنید. در نهایت باید یک خمیر لطیف داشته باشید پس گلاب را کم کم اضافه کنید که خمیر شل و وارفته نشود.

 

در نهایت زعفران دم کرده غلیظ را هم اضافه کنید. می توانید خمیر را به دو قسمت تقسیم کنید و به یک قسمت زعفران اضافه کنید و یک قسمت دیگر را ساده و بدون زعفران درست کنید. خمیر نان برنجی را نباید با دست ورز بدهید، همین که با لیسک هم بزنید کافی است.

 

این خمیر را باید به مدت 12 یا 24 ساعت در دمای محیط بگذارید تا خوب برسد. اگر در فصل سرد هستید در دمای محیط بگذارید، اگر هم در تابستان هوای آشپزخانه شما مطلوب است لازم نیست در یخچال بگذارید اما اگر محیط گرم است خمیر را در یخچال بگذارید. حتما روی ظرف خمیر را با سلفون بپوشانید.

 

کف سینی فر کاغذ روغنی قرار بدهید. سپس خمیر نان برنجی را به صورت گلوله های کوچک بردارید و در دست شکل دهید. نان برنجی ها را در سینی فر بچینید. روی خمیر را در شکل دلخواه با مهر شیرینی پزی یا چنگال نقش بزنید یا به همان صورت ساده روی خمیرها تخم خرفه یا پودر مغز پسته بپاشید.

 

سینی فر را در طبقه بالای فر (گریل حتما خاموش باشد) بگذارید تا نان برنجی به مدت 15 الی 20 دقیقه با دمای 150 درجه بپزد. همین که قسمت زیرین شیرینی طلایی شد کافی است، رنگ قسمت روی شیرینی نباید تغییر کند.

 

بعد از خارج کردن سینی از فر صبر کنید تا کاملا نان برنجی خنک شود و سپس از سینی فر در ظرف مورد نظرتان بچینید.

 

علت ترک خوردن خمیر نان برنجی

 

نکاتی برای تهیه ی شیرینی برنجی و انواع شیرینی :

مواد شیرینی را زیاد هم نزنید

برای خشک و سفت شدن شیرینی سه دلیل می تواند وجود داشته باشد. افزودن مایعات زیاد، مصرف کم روغن و هم زدن بیش از حد مایه شیرینی از عمده ترین دلایل خشک شدن بیش از حد شیرینی است. برای این منظور سعی کنید مواد را به اندازه اضافه کنید و آن را به اندازه ای هم بزنید که مواد با یکدیگر مخلوط شود.

 

دلایل بالا از علت خشک شدن شیرینی برنجی هم می تواند باشد.

 

در مصرف روغن زیاده روی نکنید

نرم و ترد شدن شیرینی می تواند به دلیل افزودن مقادیر کم آب، استفاده زیاد از روغن و یا استفاده از آرد مخمردار باشد. با این حال  توصیه می شود روغن و یا کره را بیش از اندازه استفاده نکنید. برخی به تصور آنکه افزودن کمی روغن بیشتر باعث لطیف شدن شیرینی می شود با انجام این کار، غلظت طبیعی شیرینی را از بین می برند.

 

مواد شیرینی را به اندازه کافی ورز دهید

ترک خوردن شیرینی نیز دلایل خاص خود را دارد. از میان عواملی که باعث ترک خوردن شیرین پس از پخت می شود می توان به افزودن مایعات ناکافی، کم ورز دادن شیرینی و افزودن آرد به آب نجوشیده اشاره کرد.

 

علت ترک خوردن شیرینی برنجی

2 تا از علت ترک خوردن نان برنجی، این است که از روغن جامد استفاده کنید، برای جلوگیری از ترک خوردن شیرینی برنجی باید از روغن قنادی استفاده کنید. هرگز از روغن جامد استفاده نکنید.

 

دلیل دیگر زبر بودن آرد برنج است. اگر به خوبی پودر نشوند و خمیرتان زبر شود باعث ترک خوردن شیرینی برنجی می شود.

 

* برای پخت شیرینی برنجی و هر نوع شیرینی باید درجه ی فر بسیار کم باشد تا کاملا مغز پخت شوند و نسوزند. 

 

* بعد از پخت کامل شیرینی آن را از فر خارج نکنید. اجازه بدهید خنک شود و بعد از فر خارج کنید. و برای نرم شدن آن را در ظرف در داری قرار بدهید.

 

گردآوری: بخش آشپزی